Mainos

Evira: Ruokakohu synnyttää aiheettomia ilmoituksia

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan suomalaisten ruokien lasinsirulöydöillä ei ole yhteyttä Ruotsiin. Evira on ollut yhteydessä Ruotsin viranomaisiin tänään.

Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio sanoo, että kuluttajan ei tarvitse pelätä sen pahemmin Ruotsissa pakattuja kuin suomalaisiakaan elintarvikkeita.

- Ruotsin viranomaiset ovat tänään vahvistaneet, että niitä tuotteita tai tuoteryhmiä, joista lasia on Ruotsissa löydetty, ei ole toimitettu Suomeen. Nyt ei ole todellakaan kyse siitä, että kaikki Ruotsista tulevat elintarvikkeet olisivat jotain lasinsirupesäkkeitä.

Eviralle on tullut päivän mittaan ilmoituksia lasinsirulöydöksistä eri puolilta Suomea. Husu-Kallion mukaan niitä on saatu monista eri ruoka-aineista sekä eri valmistajien ruuista. Hän korostaa sitä, että kyse on vasta kuluttajien ilmoituksista. Hän ei pidä todennäköisenä, että Suomen tapauksilla olisi mitään yhteyttä toisiinsa.

- Meillä ei ole Evirassa minkäänlaista vahvistusta tai varmuutta mistään lasinsirusta, joka olisi ollut tuotteessa. Epäilyjä varmistetaan paikallisesti. Tuotteet ovat olleet hyvin erilaisia, maksalaatikosta perunamuusiin ja voihin, eli mitään yksittäistä tuotetta tai tuottajaa ei ole nyt kyseessä.

"Ilmoituskynnys nyt matalampi"

Pääjohtaja sanoo, että asian saama julkisuus poikii valitettavasti myös häiriökäyttäytymistä sekä aiheettomia ilmoituksia.

- Varmasti kynnys ilmoittaa epäilyistä on nyt huomattavasti normaalia matalampi. Olen myös kuullut, että Ruotsissa osa ilmoituksista on ollut häiriöilmoituksia. On todennäköistä, että osa Suomessa tehdyistä ilmoituksista on häiriötä, mutta mukana on myös oikeita epäilyjä. Tosin kyse voi olla hyvinkin vanhoista tapauksista, joissa muistetaan väärin asioita.

Husu-Kallio sanoo, että Suomesta tulleet ilmoitukset ovat niin erilaisista tuotteista ja eri paikkakunnilta, että Evira ei näe mitään syytä lähteä vetämään tuotteita markkinoilta.

- Ei me sokkona lähdetä jonkun yhden epäilyn perusteella mihinkään toimenpiteisiin, vaan kaikki pitää asianmukaisesti tutkia paikallisesti.

Husu-Kallio vakuuttaa, että kuluttajilla ei ole mitään syytä olla huolissaan suomalaisen ruuan turvallisuudesta.

- Kuluttajalla ei ole todellakaan mitään syytä olla peloissaan, päinvastoin. Sanoisin, että jos ilmoitukset tulevat eri puolilta Suomea ja ovat sekä tuotteiltaan että myös uskottavuudeltaan hyvin erilaisia, niin se on hyvä uutinen.

Vierasesineitä löytyy vuosittain

Husu-Kallio luottaa suomalaisiin järkevänä kansana, eikä usko, että suomalaisissa lasinsiruepäilyissä olisi kyse sabotaasista tai muuta ilkivallasta.

- Eiköhän tämäkin asia nyt hoideta fiksulla tavalla. Jos elintarvikkeessa on jokin virhe, niin se palautetaan kauppaan ja tutkitaan. Turhat kitinät tai häiriökäyttäytyminen kaupassa ei kuulu suomalaiseen toimintatapaan millään muotoa, kiteyttää Husu-Kallio.

Husu-Kallio muistuttaa, että vierasesineitä löydetään ruuasta vuosittain. Tuotteita joudutaan välillä vetämään myös markkinoilta tämän vuoksi.

- Kyllä lasinkin vuoksi on vuonna 2007 vedetty kaksi tuotetta pois. Sen vuoksi sanon, että osa nyt tulleista ilmoituksista voi olla aiheellisiakin, mutta osa ei varmasti ole lasia. Viime aikoina on löytynyt esimerkiksi pieniä muovisiruja. Ne ovat voineet tulla tuotantoprosessissa, mutta yhtä hyvin vaikka mikron kuvusta.

Husu-Kallio on vakuuttunut siitä, että Suomessa ei ole menossa mitään elintarvikkeiden saastumiskriisiä.

- Kohu selittyy hyvin Ruotsin tapausten suurella uutisoimisella. Kuluttajat ovat luonnollisesti tarkempia ja valittavat enemmän kuin normaalisti. Pahinta on se, että ilmoitellaan aiheettomasti. Sen toivon loppuvan mahdollisimman nopeasti.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.