Mainos

Evira: Possujen "kivuliasta ja järkyttävää" kastraatiota vaikea välttää

Suomalaisten possujen tarkoista kastraatiomenetelmistä ei ole elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa eikä Maa- ja metsätalousministeriössä selkeää tietoa. Tämä johtuu siitä, että yhteislainsäädännössä annettu asetus on joustava.

Laissa lukee, että kastraatio on toteutettava ilman, että kudoksia revitään. Mitä sillä tarkkaan ottaen tarkoitetaan, ei tunnu olevan kenenkään tiedossa. Toteutettiin kastraatio veitsellä tai ilman, aina joudutaan jotain vetämään irti.

- On selvää, että tällaista ei voida säätää laissa niin tarkasti, että ohjeistettaisiin vaikka: "Tee viiden sentin mittainen viilto", Eviran ylitarkastaja Sari Salminen kertoo.

Lisäksi Salmisen mukaan on yritetty selvittää, kumpi kastraatiomuoto on possulle parempi. Se, jossa siemenjohdin leikataan veitsellä vai se, jossa se irrotetaan vetämällä. Viimeisemmässä tapauksessa verenvuoto on pienempää.

Kivunlievitys maksaa

Turun Sanomien julkaisema uutinen possujen repimällä kuohitsemisesta sai aikaan kommenttiryöpyn MTV3:n uutisten nettisivuilla. Monet vastaajista ovat järkyttyneinä ihmetelleet brutaalia ja kivuliasta toimenpidettä.

- Onhan se possulle kivuliasta ja järkyttävää, mutta kivunlievitys maksaa, Salminen kertoo.

Aikaisemman sikakohun ja nyt kastraatiokohun myötä näyttää olevan selvää, ettei suomalainen kuluttaja tiedä tuotantoeläinten oloista.

- Olisi kyllä hyvä, että ihmiset paremmin tietäisivät, Salminen miettii.

- Kastraatiohan tehdään sen takia, että kastroimattoman karjun liha haisee joidenkin mielestä pahalle, Salminen jatkaa.

Kastraatiorokotetta tutkitaan

Monet eläinsuojelujärjestöt ovat jo vuosia vaatineet kastraation lopettamista tai ainakin sitä, että se tehtäisiin puudutettuna.

Käynnissä on useitakin tutkimuksia, joissa testataan rokotettavaa, immunologista kastraatiota. Siitä on saatu hyviä tuloksia.

- Mikäli se otetaan käyttöön, saattaa esiin tulla kuitenkin työsuojelullisia ongelmia. Jos rokote osuu ihmiseen, aiheuttaa se kastraation myös ihmiselle.

Salminen kertoo lisäksi, että Maa- ja metsätalousministeriössä ja Evirassa aiotaan pian keskustella ja selvittää suomalaisten possujen kastraatiokäytäntöjä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.