Mainos

Evira: Ei raakamaitoa pikkulapsille

Raakamaidon antamista alle kouluikäiselle kannattaa harkita tarkkaan, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela Eviran elintarvikehygieniayksiköstä.

– Vanhemmat päättävät, mitä kaappiin ostetaan. Kun pienille lapsille juotetaan raakamaitoa, se on vaarallista, Korpela toteaa.

Raakamaidolla tarkoitetaan kotieläinten maitoa, jota ei ole kuumennettu yli 40 °C:n lämpötilaan eikä käsitelty vastaavalla tavalla. Kun maito lypsetään eläimestä, sen saa ainoastaan jäähdyttää korkeintaan kuuteen asteeseen. Maitoa ei siis ole pastöroitu.

Koska mahdollisia haitallisia bakteereja (patogeenisia mikrobeja) ei ole kuumentamalla poistettu, raakamaidosta voi saada huonolla tuurilla ainakin EHEC-tartunnan, listeriabakteerin, salmonellan ja kampylobakteerin. Terveelle aikuiselle näistä on harvoin vaaraa.

– Riskiryhmiä ovat pienet lapset, vanhukset, raskaana olevat ja jotain perussairautta sairastavat ihmiset. Heille raakamaito on ihan oikeasti riski.

Salakavalan haitallisista bakteereista tekee se, että niitä ei aina huomaa maidosta tai karjasta ennalta. Eläimen tartunta saattaa selvitä vasta teurastamolla.

– Tuottaja voi tuottaa hyvällä lypsyhygienialla hyvää maitoa, jonka kokonaisbakteeripitoisuus saattaa olla vain muutama tuhat, kun se lain mukaan voi olla sadassa tuhannessa. Siitä huolimatta maidossa voi olla patogeenitartunta.

Raakamaitoa käyttävän on riskien minimoimiseksi pidettävä huoli siitä, että maito pysyy tarpeeksi kylmänä kuljetuksen ajan. Raakamaito pilaantuu helposti.

– Sitten astian on oltava todella puhdas, kun raakamaitoa hakee tilalta.

Suomessa raakamaidosta on saatu Korpelan mukaan vähän ruokamyrkytyksiä.

– Raakamaito on hyvää ja uskon, että se on myös terveellistä, jos siinä ei vain ole näitä patogeenejä. Raakamaidossa on voimakas entsyymitoiminta ja luontaisia estoaineita, joilla voi olla terveysvaikutuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.