Mainos

Evijärven surmasta yli 7 vuotta vankeutta

Kauhavan käräjäoikeuden mukaan jepualaistytön surmannut nuorukainen oli tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Evijärvellä marraskuun lopussa surmatun 16-vuotiaan jepualaistytön surmaoikeudenkäynti päättyi Kauhavan käräjäoikeudessa.

Luokkatoverinsa surmasta syytetty 17-vuotias pietarsaarelaisnuorukainen tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä taposta yhteensä 7,5 vuoden vankeuteen.

Lisäksi taposta tuomittu määrättiin maksamaan uhrin omaisille yhteensä 40 000 euron korvaukset kärsimyksestä sekä hautajais- ja oikeudenkäyntikulut. Kauhavan käräjäoikeuden mukaan hän oli tekohetkellä täydessä ymmärryksessä.

Keskimäärin neljä nuorta henkirikoksen uhreina vuosittain

Keskimäärin neljä suomalaista 15-19-vuotiasta nuorta kuolee vuosittain henkirikoksen uhrina. Yleensä tekijä ja uhri ovat tuttuja, ainakin näöltä. Nuoret eivät juuri joudu tuntemattomien tekijöiden uhreiksi, sanoo tutkija Martti Lehti Oikeuspoliittisesta tutkimuslaitoksesta.

Henkirikoksen uhriksi joutuvien nuorten määrä on laskenut 20 viime vuoden aikana. 1990-luvulla uhriksi joutui 43 nuorta, 1980-luvulla 59 ja 1970-luvulla heitä oli 81.

-Nuoret joutuvat harvoin henkirikoksen uhriksi ja tekevät henkirikoksia vähän, Lehti arvioi.

Vuosien 1998-2000 henkirikoksen uhrien joukossa oli muutama nuori. Joissakin tapauksissa tekijä oli nuori poika ja uhri tyttö ja teko liittyi seurustelun päättymiseen. Taustalla oli yleensä mustasukkaisuus.

Tutkimusjohtaja Janne Kivivuoren mukaan suomalaisia kuolee henkirikoksen uhreina vuosittain yli sata. Esimerkiksi vuonna 2002 kuolemansyytilaston mukaan uhreja oli 133, vuonna 2001 uhreja oli 154 ja sitä edellisenä vuonna 139.

Suurin osa Suomessa tapahtuvista henkirikoksista on syrjäytyneiden ja alkoholisoituneiden miesten välisiä tappoja. Toinen määrällisesti suuri joukko on aikuisten parisuhteet, jossa mies surmaa naisen.

-Nuorten välisiä henkirikoksia on verraten vähän, mutta yksikin on liikaa, Kivivuori toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.