Mainos

Everstiluutnantti: Libyan tilanne voi kestää vuosia

Länsimaat ovat tänään valmistelleet lentokieltoa Libyaan. Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Juha Kaiteran mukaan kansainvälisellä yhteisöllä on jo riittävästi voimaa Libya-operaation aloittamiseen.

— Siellä on valvontavoimaa, tiedusteluvoimaa, hävittäjäkonekalustoa ja taistelualuksia Välimerellä. Jos niin nähdään, niin Libyan ilmapuolustus voidaan lamauttaa ja ilmatilaa voidaan valvoa turvallisesti.

Kynnys operaation aloittamiseen voisi olla se, että Muammar Gaddafi kokoaisi maajoukkojaan itään tulitauon aikana ja valmistautuisi näin ratkaisevaan taisteluun, pohtii Kaitera.

Pelkällä lentokiellolla tilannetta ei Kaiteran mukaan ratkaista. Hän uskoo, että Libyan kriisi saattaa kestää jopa useampia vuosia.

— Kaikki riippuu nyt lähipäivien tapahtumista ja siitä, mitä Gaddafi tekee.

Ripeää etenemistä

Gaddafin joukkojen hallitsemat alueet ovat levinneet varsin ripeästi. Kapinallisilla on hallussaan tällä hetkellä käytännössä enää Bengasin itäinen kaupunki.

Kaitera olettaa, että Gaddafin joukkojen onnistui edetä ripeästi itään päin siksi, että taistelut kapinallisia vastaan eivät ole olleet kovin intensiivisiä.

— Kapinalliset ovat todennäköisesti vetäytyneet Gaddafin joukkojen tieltä kohti itää. Vetäytymistä puoltaa sekin, että Gaddafin joukoilla ei ole kokemusta tai varusteita kaupunkitaisteluun.

Stubb: Suomi ei lähde sotatoimiin

Useat maat, kuten Ranska, Iso-Britannia ja Espanja, ovat jo ylläpitämässä lentokieltoa. Saksa ja Venäjä ovat ilmoittaneet, että ne eivät lähde mukaan sotatoimiin. Suomi on samoilla linjoilla.

— Me keskustelemme tilanteesta rauhallisesti ja seuraamme. Suomi ei ole tällä hetkellä mukana sotilaallisissa toimissa, vakuuttaa ulkoministeri Alexander Stubb.

Libyan tilannetta käsitellään Stubbin mukaan ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa ensi viikolla. Suomelle ei ole tullut pyyntöjä toimiin ryhtymisestä.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.