EVA: Työpaikkoja myllää terve tuho

Suomessa katoaa joka päivä 400 työpaikkaa, mutta samassa tahdissa syntyy myös uusia. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn selvityksestä, jonka mukaan joka vuosi noin 10 prosenttia työpaikoista tuhoutuu. EVA pitää murrosta terveenä tuhona, jossa heikosti tuottavat työpaikat katoavat ja tilalle syntyy paremmin tuottavia työpaikkoja.

Keskeisessä roolissa terveen tuohon tiellä on yllättäen tutkimus- ja tuotekehitys, kertoo EVA-selvityksen toinen kirjoittaja, ETLAn tutkimusjohtaja Mika Maliranta.

– Iso osa tutkimus- ja tuotekehitystoiminnasta epäonnistuu. Aina kun innovointi onnistuu, saadaan aikaan kannattavaa, tuottavaa toimintaa. Kilpailun logiikka johtaa siihen, että kun yksi yritys pärjää todella hyvin, toisen suhteellinen asema markkinoilla heikkenee. Se johtaa työpaikkojen tuhoutumiseen, toteaa Maliranta.

Maliranta: Nokia on positiivinen teknologiashokki

Näyttävämmin murros koettelee nyt Nokiaa, takavuosien voittajaa.

– Kun joku kehittää poikkeuksellisen kilpailukykyisen kännykän, muiden yritysten kannattavuus heikkenee. Niiden pitää joko innovoida itse tai aika usein sopeuttaa työvoiman määrää.

Maliranta muistuttaa, että peli on ollut kovaa aina. Esimerkiksi Motorola ja SonyEricsson ovat olleet vaikeuksissa jo pitkään.

– Nokia pärjäsi hyvin 1990-luvun puolivälin jälkeen ja siinä pelissä moni putosi Nokian kelkasta. Näyttää siltä, että yrityksilläkin on elinkaarensa ja nyt on mielenkiintoista nähdä miten Nokian elinkaari jatkuu.

Maliranta näkee Nokian kaaoksessa myös mahdollisuuksia.

– Nokian tilanne on positiivinen teknologiashokki monille muille toimialoille, koska nyt sitä Nokiaan sitoutunutta osaamista leviää muille toimialoille.

Malirannan mielestä aikaisemmin Nokian vahvuus saattoi jossain määrin jopa haitata muiden kehitystä.

– Kun Nokia haali ne kaikkein terävimmät kyvyt itselleen, joillakin toimialoilla on saattanut olla vajausta näistä erinomaisista kyvyistä ja tässä suhteessa tilanne muuttuu.

Rautaruukki palkkaa suunnittelijoita Kurikkaan

Nokian lisäksi rakennemurros koettelee myös perinteistä teollisuutta, kuten konepajateollisuutta. Esimerkiksi Rautaruukin Kurikan tehtaalta taantuma pyyhkäisi mennessään 30 työpaikkaa. Uudet yksiköt on perustettu Kiinan Shanghaihin ja Slovakian Holiciin.

– Lähtökohta on se, että meidän asiakkaamme ovat globaaleja toimijoita. Me haluamme olla niiden mukana paikallisesti kasvamassa, sanoo Rautaruukin tuotantojohtaja Erik Skogström.

Näillä näkymin työtä riittää yhä myös Suomessa. Nyt palkataan uusia suunnittelijoita, sillä Rautaruukin Kurikan yksiköiden rooli muuttuu. Niihin keskitetään työkoneohjaamoiden teknologinen tuotekehitys. Ohjaamoiden lisäksi kyse on myös tuotannon suunnittelusta. Teknologisen etumatkan säilyttäminen edellyttää Skogströmin mukaan, että Kurikassa säilyy myös muuta tuotantoa kuin mallikappaleiden valmistusta.

– Missään nimessä ei ole tarkoitus, että Kurikka olisi ainoastaan niin sanottujen prototyyppien valmistaja. Me valmistamme täällä myös ohjaamoita lähinnä Pohjois-Euroopan ja Skandinavian tarpeisiin.

Katso Leea Ollikaisen juttu: (Huomenta Suomi 9.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat