Mainos

EVA: Tietoyhteiskunta kaipaa pikaista remonttia

Suomi on tuoreen raportin mukaan jämähtänyt tietoyhteiskunnan kehittämisessä paikoilleen. Rokotusjonot ovat tuore esimerkki siitä, että Suomi on pudonnut tietoyhteiskunnan kärkimaiden joukosta, ryöpyttää EVAn tietoyhteiskuntaa koskeva loppuraportti.

Aikataulutus hoidettiin laittamalla kroonisesti sairaat ja pikkulapset jonottamaan. Tekstiviesteillä kutsut olisi voinut rytmittää tehokkaasti. Niitä ei lähetetty, koska tiedot riskiryhmistä ovat Kelan rekisterissä, josta kuntien olisi ne pitänyt tilata ja maksaa. Raportti muistuttaa, että kynnys ei ole teknologinen. Esimerkiksi lentoyhtiöt käyttävät jo tekstiviestejä lähtöselvityksissä.

Moitteita paikoilleen juuttumisesta saavat sekä valtio että kunnat. Tietoyhteiskuntaa on kehitetty hajanaisesti, byrokraattisesti, vailla valtakunnallista ohjausta.

F-Securen hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan vetämä asiantuntijaryhmä patistaa valtiota nopeaan korjausliikkeeseen, sillä ilman saumattomasti toimivia digitaalisia palveluja Suomi ei selviä ikääntymisen, talouskriisin ja kiihtyvän globalisaation haasteista. Asiantuntijaryhmän jäsen, Fortumin hallituksen puheenjohtaja Matti Lehti vertaa digitaalisia palveluja sähköön. Sähkö itsessään ei ole tärkeää, vaan se miten sitä käytetään. Sama pätee digitalisointiin, eli infra itsessään ei riitä, vaan sitä pitää hyödyntää palveluissa, jotta tuottavuus paranee.

Valtakunnallisen tietoyhteiskunnan ohjauksen EVA haluaa keskittää valtiovarainministeriöön, joka vastaa hallinnon kehittämisestä. Siksi sen on varmistettava, että julkisen sektorin tietojärjestelmät saadaan toimimaan saumattomasti yhdessä.

EVAn raportin "Nykyaikaa etsimässä - Suomen digitaalinen tulevaisuus" on kirjoittanut Teppo Turkki. Raporttia on työstänyt Risto Siilasmaan vetämä asiantuntijaryhmä, johon kuuluvat Pekka Ala-Pietilä, Sari Baldauf ja Matti Lehti.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu

Katso Markus Pirttijoen raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.