Mainos

EVA:n Penttilä: Suomen ulkopolitiikan idea kadoksissa

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E.J. Penttilän mielestä Suomen ulkopolitiikan suuri idea on kadoksissa. Penttilän mielestä nykyinen ulkopolitiikan kaksoisjohto ei palvele Suomen etua sen paremmin kuin eräänlainen Naton puolijäsenyyskään.

Suomen suhde Natoon on eräänlainen puolijäsenyys ilman etuja.

- Haitta tässä Nato-suhteessa on se, että meillä ei ole sen paremmin liittoutumisen kuin liittoutumattomuudenkaan hyviä puolia. Me olemme kahdella tuolilla ja kumpikaan niistä ei ole oikein hyvä tuoli, Penttilä arvostelee.

Toinen pulma on ulkopolitiikan kaksinapainen johto.

- Se on kilpailutilanne kahden valtakeskuksen, valtioneuvoston ja presidentin välillä. Ja sitten on EU-asiat ja muu ulkopolitiikka, niiden välinen rajanveto on erittäin vaikeaa, Penttilä luotaa.

Penttilän mielestä sekä ulkopolitiikan johtajasta että Suomen Nato-jäsenyydestä on tehtävä selkeä linjapäätös, jotta nykyinen epäselvä tilanne ratkeaisi.

- Nämä kaksi ratkaisua määrittelevät Suomen ulkopolitiikan raamit ja suuren idean vuosikymmeniksi eteenpäin. Tämä nykyinen sekamalli on kaikkein huonoin tilanne ja mikä tahansa ratkaisu tästä selkeämpään suuntaan olisi askel parempaan suuntaan.

Penttilän oma suosikki ei ole salaisuus. Hän haluaisi ulkopolitiikan johtopaikan pääministerille ja Suomen NATO:n jäseneksi.

- Minä en halua ainoastaan keskustelua, minää haluan jäsenneltyjä vaihtoehtoja, joiden välillä voidaan tehdä ratkaisuja.

Penttilän esiin nostamat asiat ovat tärkeitä ja olennaisia, mutta myös poliittisesti vaikeita. Siksi seuraava todellinen mahdollisuus harkita Suomen Nato-jäsenyyttä voikin olla vasta seuraavien eduskunta- ja presidentinvaalien jälkeen eli yli neljän vuoden kuluttua.

Ulkopolitiikan johtosuhteiden sorvaaminen saattaa hyvinkin alkaa jo nykyisen hallituksen aikana, tai ainakin asiaa nyt puolueissa selvitellään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.