Mainos

EVA:n Penttilä arvostelee Halosen puhetta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E. J. Penttilä arvostelee Halosen YK:ssa pitämää puhetta. Penttilän mukaan Halonen sekaantui puheensa myötä myös Yhdysvaltain presidentinvaalitaistoon.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtajan Risto E. J. Penttilä moittii YK:ssa puhuneen presidentti Tarja Halosen lausuntoa, jonka mukaan Irakin-sota oli laiton. Penttilän mielestä lausunto voidaan tulkita myös kannanotoksi Yhdysvaltain presidenttiehdokkaan John Kerryn puolesta.

- Jos Kerryn hallinto aloittaa vaalien jälkeen, yhteistyö tulee varmasti olemaan helppoa. Toisaalta, jos nykyinen hallinto jatkaa, silloin on edessä paljon töitä, Penttilä arvioi.

Penttilä sanoo myös, että Halonen näyttää kantavan huolta enemmän YK:sta ja maailmanlaajuisista ongelmista kuin Suomesta. Toisaalta Penttilä sanoo ymmärtävänsä Halosen puheen sisältöä, koska se pidettiin nimenomaan YK:ssa.

Tuomioja ihmettelee kohua

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ihmettelee presidentin puheesta noussutta kohua.

-Mielestäni tässä ei ollut mitään uutta. Tämä on ollut Suomen linja ja asia on todettu aiemmin, Tuomioja kommentoi yleiskokouksen keskellä.

Tuomiojalla oli terveisiä myös Halosta kritisoineelle Penttilälle. Tuomiojan mukaan Penttilän ja muiden saman suunnan arvostelijoiden olisi hyvä tulla kuuntelemaan YK:ssa käytävää keskustelua.

-On esitetty hyvin kummallisia ja tähän maailmanaikaan istumattomia käsityksiä. Aivan kuin Ranskan ja Brasilian kaltaiset maat, jotka myös ovat täällä olleet globalisaatiokysymyksessä hyvin aktiivisia, toimisivat jotenkin kansallisten etujensa vastaisesti, Tuomioja ihmetteli.

-Ehkä sieltä norsunluutornista kannattaisi laskeutua kuuntelemaan, mitä täällä todella pidetään tärkeänä, Tuomioja kehotti.

Halonen pahoitteli YK-maiden riitaisuutta

Halonen sanoi puheessaan, että Yhdysvaltain johtama liittouma toimi vastoin kansainvälistä oikeutta hyökätessään Irakiin ilman YK:n hyväksyntää. Halonen vaati kaikkia valtioita kunnioittamaan kansainvälisiä elimiä.

Halonen pahoitteli myös YK:n jäsenmaiden riitaisuutta Irakin sotaa edeltäneinä kuukausina.

Hän kuvasi aikaa "kansainvälisen yhteisön epäonnistumiseksi" ja toivoi, että yhteistyö toimii paremmin, kun Irakiin yritetään palauttaa turvallisuutta ja vakautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.