Eutanasian vastustaja Saksassa: pian surmataan lapsia ja dementikkoja

Kuolinavun puoltajat alakynnessä 2:16

Saksassa ei jatkossakaan haluta, että lääkärit voivat laillisesti avustaa sairasta potilasta itsemurhan tekemisessä. Myös kaikki kuolinapua organisoivat yhdistykset halutaan kieltää.

Saksan liittopäivillä on laaja puoluerajat ylittävä konservatiivinen rintama, joka suhtautuu kielteisesti kaikkiin yrityksiin helpottaa tai laillistaa lääkärin tai jonkun muun tahon avustamaa itsemurhaa.  Kaikenlaisen kuolinavun vastustajia on eniten oikeistounionin (CDU ja CSU) riveissä.

– Naapurimaiden esimerkki osoittaa, mitä tapahtuu, kun ovi avataan. Esimerkiksi Belgiassa ja Hollannissa lapset ja dementikot eivät vain ole tähtäimessä, vaan siellä vaaditaan, että myös näissä ryhmissä voidaan pyydettäessä surmata potilaita, liittokansleri Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen kansanedustaja ja eutanasialain koordinaattori Michael Brand sanoo MTV uutisille Berliinissä.

Saksan liittopäivillä on aloitettu kuolinapulainsäädännön käsittely. Muutokset on tarkoitus hyväksyä ensi vuonna.

Merkelin hallituksen oma esitys kieltäisi organisoidun kuolinavun kokonaan. Käytännössä avustettuja itsemurhia järjestävistä yhdistyksistä tulisi laittomia ja lääkärille, joka toistuvasti ja organisoidusti auttaa ihmisiä tekemään itsemurhia, voitaisiin määrätä rangaistus.

"Eutanasia tarkoittaisi vapaalippua lääkäreille"

Myös hallituksessa istuvissa sosiaalidemokraateissa on niitä, jotka vastustavat kuolinapua järjestäviä organisaatioita ja avustettujun itsemurhien laillistamista siviilioikeudellisesti.

– Minä en haluaisi, että itsemurhan avustaminen kirjattaisiin lakiin. Sehän tarkoittaisi vapaalippua lääkäreille, demarikansanedustaja Eva Högl tähdentää MTV Uutisille.

Saksan lainsäädännön mukaan aktiivinen kuolinavun antaminen on laitonta. Itsemurhan avustaminen on harmaa alue. Se ei ole rikosoikeudellisesti rangaistava teko, mutta lääkärien omissa ammattisäännöissä se on kielletty.

Liittopäiville on tulossa myös esitys, jolla halutaan turvata sekä lääkärien, itsemurhaa tekevän potilaan ja hänen omaistensa asema.

– Me haluamme, että avustettua itsemurhaa säädellään siviilioikeudellisesti nykyistä paremmin ja että se pysyy tekona, josta ei rangaista. Lääkärin aseman pitää olla oikeudellisesti turvattu, kun hän auttaa vaikeasti sairasta potilasta erittäin vaikeassa tilanteessa, joustavampaa eutanasialinjaa edustava demarikansanedustaja Carola Reimann erittelee MTV Uutisille.

Puolet saksalaisista voisi turvautua eutanasiaan 

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan kansan enemmistö ei tue Merkelin hallituksen esitystä. Noin 70 prosenttia saksalaisista on sitä mieltä, että lääkärin pitää voida auttaa vaikeasti sairasta ihmistä, joka omasta vapaasta tahdostaan haluaa päättää päivänsä. Noin puolet sanoo olevansa itse valmis turvautumaan avustettuun itsemurhaan, jos terveydellinen tilanne on toivoton ja kärsimykset kovat.

Kaksi vuotta virtsarakon syöpää vastaan taistellut Heribert Streier on tehnyt hyvissä ajoin hoitotahtoilmoituksen, jossa hän kieltäytyy kaikista elinaikaa keinotekoisesti pidentävistä hoitotoimista. Streier ja hänen vaimonsa Renate kannattavat myös lääkärien antaman kuolinavun sallivaa lainsäädäntöä.

– Muíssa maissa, esimerkiksi Sveitisissä, näin voidaan toimia. On sääli, että täältä pitää sairaiden ihmisten matkustaa muualle hakemaan apua. Tietysti voi kysyä, kuka haluaa siirtää vastuun lääkärille. Mutta myös me olemme ottaneet vastuun tehdessämme hoitotahtoilmoituksen. Omainen on se, jonka pitää sanoa, että nyt koneet on sammutettava. Me kaikki kannamme vastuun, Renate Streier puhuu hiljaisella äänellä miehensä vuoteen äärellä.

Lääkärit: Saattohoitoa kehitettävä

Saksalaisista lääkäreistä 37 prosenttia sanoo olevansa valmiita auttamaan vaikeasti sairasta kuolevaa potilasta päättämään elämänä, jos tämä omasta vapaasta tahdostaan niin pyytää.

Pääosa kuolevien ihmsten monipuoliseen hoitamiseen keskittyvän palliatiivisen lääketieteen edustajista taas tukee Saksassa hallituksen tiukkaa linjaa. Palliatiivilääkärit ajavat omaa asiaansa. Heidän mukaansa tärkeämpää on kehittää saattohoitoa kuin helpottaa avustettuja itsemurhia.

– Minun hoitokokemuksieni mukaan kaikissa niissä tilanteissa, joissa potilas on toivonut avustettua itsemurhaa, on ollut mahdollista tehdä selväksi miten palliatiivinen lääketiede voi auttaa ja näin ajatus itsemurhan tekemisestä ei ehkä ole kokonaan unohtunut, mutta se ei ole ollut enää yhtä yksiselitteinen, Düsseldorfin palliatiivisen keskuksen ylilääkäri Christian Schulz sanoo.

Hän painottaa henkilökohtaisesti ymmärtävänsä lääkäreitä, jotka auttavat esimerkiksi ystäviään tai lähiomaisiaan päättämään päivänsä.

– Palliatiivisisena lääkärinä en silti haluaisi joutua tilanteeseen, jossa en auta potilasta pelkästään, kun hän on kuolemassa, vaan autan myös  aktiivisesti kuolemaan tai avustan itsemurhan tekemisessä.

Saksan eutanasiaa kannattavan rintaman avainhahmoihin kuuluva emeritusprofessori Dieter Birnbacher sanoo olevansa palliatiivisen lääketieteen ja hyvän saattohoidon varaukseton kannattaja. Hän korostaa kuitenkin, että nykyinen kuolinapukäytäntö ei ole tiettyjen potilasryhmien ulottuvilla eikä palliatiivisesta hoidostakaan ole heille välttämättä apua.

– Nythän 40 prosenttia potilaista, jotka toivovat voivansa päättää elämänsä ennenaikaisesti, pystyvät tekemään sen yhteistyössä lääkärein kanssa hyvin kivuttomasti ja yksinkertaisesti. Eli koneet sammutetaan, tiettyjä lääkkeitä ei anneta ja niin edelleen, Birnbacher luettelee.

– Kaikilla potilailla tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole. Juuri he toivoisivat voivansa itse päättää päivänsä lääkärin avustuksella silloin, kun elämä vaikean kivuliaan sairauden kanssa ei enää tunnu kunnialliselta ja elämisen arvoiselta. Nämä potilaat unohdetaan ajankohtaisessa keskustelussa ja annetaan ymmärtää, että myös heille palliatiivisen hoidon lisääminen on vastaus vaihtoehto. Se ei minusta pidä paikkaansa.

 

Lue myös:

    Uusimmat