Eutanasian laillistaminen etenee Portugalissa – presidentti voi pysäyttää uudistuksen

Eutanasia-kansalaisaloitteen vireillepanija: Tämä koskee nykyajan ihmistä 2:55
Eutanasia on ollut iso puheenaihe myös Suomessa. Asiasta tehtiin kansalaisaloite, joka kaatui eduskunnassa.

Hanke eutanasian laillistamiseksi eteni torstaina Portugalin parlamentissa, jossa niukka enemmistö kannatti hallituksen esitystä.

Asia oli viimeksi esillä kaksi vuotta sitten, mutta kaatui tuolloin parlamentissa täpärästi. Asetelma on nyt toinen, sillä eutanasian sallimista kannattavat sosialistit ovat nyt hallitusvastuussa.

Sosialistien esitystä kannatti 127 parlamentin 230 jäsenestä. Vastaan äänesti 86 edustajaa. Parlamentin ulkopuolelle oli kerääntynyt satoja mielenosoittajia torjumaan lakihanketta, jota myös katolinen kirkko vastustaa tiukasti.

Presidentti voi estää lain

Parlamentti kannatti myös neljää muuta eutanasian sallimiseen tähtäävää aloitetta. Viisi esitystä on seuraavaksi määrä yhdistää. Ratkaiseva äänestys järjestettäneen kesään mennessä.

Ennen kuin laki voi astua voimaan, on presidentti Marcelo Rebelo de Sousan vahvistettava se. Hän ei ole ottanut asiaan julkisesti kantaa, mutta voi niin halutessaan estää lain voimaantulon.

Euroopassa Belgia, Hollanti ja Luxemburg ovat laillistaneet eutanasian. Lisäksi Sveitsi ja Saksa sallivat ns. avustetun itsemurhan. 

Lue myös:

    Uusimmat