Mainos

Euroviisujen puhelinäänestyksen uskottavuus horjuu

Oman maan ehdokkaan äänestäminen onnistuu sääntöjenvastaisesti nettipuhelinjärjestelmä Skypen kautta. Huijaaminen on mahdollista, sillä tietokone ottaa yhteyden palvelimeen, joka sijaitsee Ruotsissa.

Euroviisujen finaalin puhelinäänestyksen uskottavuus horjuu. Oman maan ehdokkaan äänestäminen onnistuu nettipuhelinjärjestelmä Skypen kautta, minkä ei pitäisi olla mahdollista. Esimerkiksi suomalaiset pystyivät äänestämään Lordia jo eilisissä semifinaaleissa. Sama mahdollisuus oli kaikilla erimaiden euroviisujen äänestäjillä.

Skype on yleisin ja suosituin nettipuhelinjärjestelmä Euroopassa. Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan puhelinäänestykset ovat jo pitkään olleet epäluotettavia.

Huomisillan Euroviisujen finaalin voittaja ratkaistaan maksullisella puhelin - ja tekstiviestiäänestyksellä. Suomen edustaja Lordi pääsi finaaliin kymmenen parhaan joukossa. Oman maan ehdokasta ei pitäisi pystyä äänestämään, mutta eilen semifinaalissa Lord sai ääniä myös Suomesta.

Vain nettipuhelinjärjestelmä Skypellä voi soittaa maksullisia skype out- puheluita tavallisiin numeroihin. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton Ficomin mukaan tietokone ottaa yhteyden palvelimeen, joka sijaitsee Ruotsissa. Näin puhelu lähtee Ruotsista, mikä mahdollistaa Suomen ehdokkaan äänestämisen.

- Kyllä tämä on teoriassa mahdollista muissakin maissa. Tämä ei ole vain Suomen ongelma, vaan tämä on sen järjestelmän ongelma, Järvinen kertoo.

Ficomin mukaan tälläisiä usean maan yhteispalvelimia on myös muissa maissa Euroopassa. Kokeilussa annettiin 10 ääntä. Äänestyskone kuittasi kaikki 10 ääntä rekisteröidyksi. 10 minuutin äänestysajan kuluessa yhdeltä koneelta ehtisi siis antamaan ainakin 60 ääntä. Ilmaiseksi netissä ladattava Skype on yleisin nettipuhelinjärjestelmä Euroopassa.

- Eivät puhelinäänestykset ja tekstiviestiäänestykset enää pitkään aikaan ole olleet millään tavalla luotettavia ja ne on hyvin viitteellisiä, Järvinen painottaa.

Huomisillan Euroviisujen finaalissa puhelinäänestyksessä Lordin odotetaan saavan huomattavasti enemmän ääniä kuin viime vuotisen edustajamme, jonka äänisaalis oli vain 30 000 ääntä. Järvinen uskoo Skypen käyttämisen vääristävän tuloksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.