Mainos

Eurovaluutasta sovitaan viikonloppuna

Eurovaluutan synnytystalkoot käynnistyvät huomenna illalla, kun EU-maiden valtiovarainministerit kokoontuvat Brysseliin. Emu-valuutojen keskinäiset kurssisuhteet lyödään lukkoon lauantaina. Kursseiksi valitaan suurella todennäköisyydellä nykyiset Emu-keskuskurssit, mutta muutkin kurssit ovat mahdollisia.

Viikonlopun kohokohta on julistus, jonka EU:n johtajat tekevät Emu-valuuttojen keskinäisistä vaihtokursseista. Ministerit laittavat arvovaltansa peliin ja ilmoittavat, millä arvoilla Emu-valuutat vuoden lopussa vaihtuvat toisiinsa.

Virkamiehet ovat hyvissä ajoin tehneet selväksi, että esityslistalta löytyvät nykyiset keskuskurssit. Suomen maaginen luku suhteessa Saksan markkaan on kolme markkaa neljä penniä. Muita olennaisia kursseja ovat Ranskan frangi ja Italian liira D-markoissa. Näitä lukuja viikonlopulta siis odotetaan.

Valtiovarainministerit voivat lauantain kokouksessaan silti uusia käsikirjoitusta. Talouden tosiasiat puoltavat epäilyjä Irlannin, Italian ja Espanjan kohdalla. Korko pitää näissä maissa painaa vuoden loppuun mennessä Saksan tasolle, mikä lisää paineita valuuttaa kohtaan. Ongelmia tuottaa myös Suomen ja Hollannin vahva talouskasvu.

Kuluttajalle viikonloppu on sikäli turhauttava, että markan ja euron välinen kurssi jää auki. Vasta vuoden lopussa selviää, montako euroa yhdellä markalla saa. Viikonlopun kokouksessa valitaan myös Euroopan keskuspankin johtajan.
(MTV3/Pekka Nykänen)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.