Mainos

Eurosta halutaan vakaa

Euroopan tulevasta yhteisvaluutasta, eurosta, "tulee ja täytyy tulla" yhtä uskottava kuin Ranskan frangista ja Saksan markasta. Näin arvioi Ranskan keskuspankin johtaja Jean-Claude Trichet tänään Eisenachissa.

Uuden Euroopan keskuspankin johtajaksi veikattu Trichet puhui Euroopan unionia käsitelleessä liikemieskokouksessa. Hänen mukaansa on tärkeää muistaa, ettei talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen valmistautuvassa Euroopassa olla liikkeessä kohti valuuttojen uskottavuuden ja korkotasojen keskiarvoa. Sen sijaan tulee huolehtia siitä, että talouksien lähentymistä ohjataan koti parhainta mahdollista vakauden tasoa.

-Eurosta tulee ja täytyy tulla yhtä uskottava kuin uskottavimmista valuuttakurssimekanismissa (ERM) olevista valuutoista, erityisesti (Ranskan) frangista ja Saksan markasta, Trichet sanoi.

Eurovaluuttaan liittyvien maiden finassipolitiikkaa säätelemään suunniteltu vakauspaketti takaa Trichet'n mukaan yhteisvaluutta-alueen toimivuuden. Talouspolitiikan koordinointi tosin voisi parantaa tuota toimivuutta.

-Ranskan keskuspankki kannattaa tällaista koordinointia, tietenkin sillä ehdolla, että Euroopan keskuspankin itsenäisyyttä noudatetaan tarkasti.

Trichet'n mukaan on paradoksaalista, että yhteiseen valuuttaan siirtyneessä Euroopassa EU:n ministerineuvostolla on enemmän vaikutusvaltaa jäsenmaiden budjetteihin kuin Yhdysvaltain liittohallituksella Teksasin tai Kalifornian osavaltioiden budjetteihin - näin siitä huolimatta, ettei Eurooppa ole liittovaltio.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.