Mainos

Eurosiirtymä voi toteutua lumipalloefektinä

Siirtymä euron käyttöön voi tapahtua isoissa eurooppalaisissa yrityksissä niin sanottuna lumipalloefektinä, päätellään KPMG Consultingin tuoreessa selvityksessä. Kun osa yrityksistä siirtyy käyttämään euroa kirjanpito- ja rahoitusjärjestelmän perusvaluuttana heti vuodenvaihteessa, myös myöhempää siirtymäajankohtaa suunnitelleet voivat joutua muuttamaan aikatauluaan asiakkaiden ja toimittajien perässä.

KPMG Consultingin kyselyyn haastateltiin syyskuussa 307 yritystä EU-maista ja Sveitsistä. Vastaajiksi valittiin edustava otos isoja, vähintään 5000 henkeä työllistäviä yrityksiä. Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta vastaajia oli mukana yhteensä 42.

Melkein 25 prosenttia Euroopan isoista yrityksistä aikoo ottaa euron pääasialliseksi osto- ja myyntivaluutakseen ensi vuoden loppuun mennessä, mutta enemmistö arvioi pääsevänsä tähän vaiheeseen vasta vuoden 2001 loppuun mennessä. Yrityksistä 94 prosentilla on nyt jo valmiina strategia eurosiirtymää varten, kun vuotta aiemmin se oli vain 59 prosentilla. Vastanneista 86 prosenttia odottaa, että valuuttakurssiriskien poistuminen ja hintojen läpinäkyvyys laskevan hintoja euroalueen kalleimmilla markkina-alueilla. Nyt saman tuotteen hinta kalleimmilla alueilla saattaa olla jopa kolminkertainen halvimpiin alueisiin verrattuna.

Euroopan suurimmat yritykset arvioivat nyt maksavansa euroon siirtymisestä keskimäärin lähes 51,3 miljoonaa dollaria eli noin 257 miljoonaa markkaa. Emun kokonaiskustannusten lasketaan nousevan 85 miljardiin dollariin (425 miljardia markkaa), mikä on 70 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten odotettiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.