Mainos

Europpalaisten elinikä laskussa

Eurooppalaisten terveys on heikkenemässä, käy ilmi Maailman terveysjärjestön WHO:n maanantaina julkistetusta raportista. WHO:n mukaan eurooppalaisten eliniänodote on laskussa ensimmäistä kertaa yli 50 vuoteen.

Pääsyynä tilanteeseen on WHO:n mukaan ihmisten terveyden selvä heikkeneminen entisissä neuvostotasavalloissa ja Itä-Euroopan maissa. Vastasyntyneen lapsen odotettavissa oleva elinikä on 11 vuotta alhaisempi entisen Neuvostoliiton alueella kuin EU-maissa.

Terveys Euroopassa 1997 -raportti kattaa kaikkiaan 52 maata. Vuonna 1991 keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä koko Euroopassa oli 73,1 vuotta, kolme vuotta myöhemmin 72,4 vuotta. Länsi-Euroopassa eliniänodote on sen sijaan edelleen noussut.

Pisin elämä on odotettavissa islantilaisilla (79,5 vuotta) ja lyhin Turkmenistanin asukkailla (64 vuotta). Venäjällä miehet ovat erityisen heikossa asemassa, sillä he voivat odottaa elävänsä vain 56 vuoden ikään. Pääsyynä tähän on runsas alkoholinkäyttö.

EU-mailla ei silti WHO:n mukaan ole aihetta tyytyväisyyteen. Kasvava työttömyys ja syvenevä juopa rikkaiden ja köyhien välillä ovat tuoneet mukanaan terveysongelmia erityisesti köyhimmille EU-maiden asukkaille.

Eurooppalaisten eliniänodotteen laskun taustalla ovatkin terveysjärjestön mukaan köyhyys, työttömyys, kodittomuus ja ylenmääräinen alkoholinkäyttö sekä tupakointi. Yhtenä viime vuosien järkyttävänä piirteenä WHO pitää sitä, että jo kertaalleen taltutetut taudit kuten tuberkuloosi ja kurkkumätä ovat palanneet takaisin Eurooppaan.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.