Mainos

Europarlamentti harkitsee Le Penin erottamista

EU-parlamentti käsittelee tällä viikolla vaatimusta erottaa äärioikeistolainen Jean-Marie Le Pen. Ranskalainen Le Pen on saanut kotimaassaan tuomion väkivaltaisuudesta, ja pääministeri Lionel Jospin on pyytänyt hänen erottamistaan parlamentista. Asia oli esillä myöhään oikeusasioiden valiokunnassa, kun parlamentin täysistuntoviikko alkoi Strasbourgissa.

Valiokunta käsitteli asiaa jo toissaviikolla, mutta katsoi tuolloin, ettei sillä ollut riittävästi tietoa asiasta. Ranskan hallitus on evännyt asetuksella Le Peniltä parlamentaarikon tehtävän. Le Pen tuomittiin väkivaltaisuudesta hänen hyökättyään sosialistiedustajaa vastaan vuoden 1997 vaalikampanjan aikana. Le Pen on kuitenkin valittanut mandaatin menetyksestä. Hänen mukaansa parlamentaarikon aseman voi lakkauttaa vain, mikäli oikeuden tuomari nimenomaisesti näin toteaa.

Ranskassa valituksen puiminen kestää kaksi kuukautta, ja siksi Le Pen on pyytänyt puhemies Nicole Fontainelle lähettämässään kirjeessä parlamenttia lykkäämään asian käsittelyä. Äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman johtaja Le Pen on kiistelty hahmo, jonka kannanotot ovat herättäneet paheksuntaa ympäri Eurooppaa. Parlamentti käsitteleekin Le Penin tapausta kieli keskellä suuta, koska suurta julkisuutta nauttivaa poliitikkoa ei haluta erottaa liian heiveröisin perustein.

Ranskan esittämä erottamispyyntö asettaa lisäksi puntaroitavaksi kansallisen hallituksen ja Euroopan parlamentin välisen suhteen. Le Pen kuuluu parlamentissa TDI-ryhmään, joka on eräänlainen poliittinen sekaryhmä. Siinä on "lepeniläisten" lisäksi mukana mm. entisen EU-komissaarin Emma Boninon johtama italialainen radikaaliryhmä sekä kaksi Belgian oikeistolaisen flaamilaispuolueen edustajaa. EU-parlamentti on aiemminkin joutunut harkitsemaan ranskalaisen erottamista, kun Bernard Tapie sekaantui lahjus- ja taloussotkuihin johtaessaan jalkapallojoukkue Olympique Marseillea 1990-luvun alussa. Tilanne ratkesi, kun Tapie erosi itse.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.