Mainos

Europarlamentti aloittaisi neuvottelut Turkin kanssa

Varsinaisesti jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta päättää huomenna Brysseliin kokoontuva EU-huippukokous.

Euroopan parlamentti olisi valmis aloittamaan viipymättä EU-jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. Parlamentti päätti asiasta Strasbourgissa äänin 407-262. Äänestys järjestettiin salaisena.

Parlamentin äänestyksellä on vain mielipidevaikutusta, sillä parlamentilla ei ole valtaa päättää aloitetaanko Turkin kanssa neuvottelut jäsenyydestä vai ei. Siitä päättää huomenna Brysselissä kokoontuva EU-johtajien huippukokous.

Euroopan parlamentin ryhmistä Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamista kannattivat etenkin sosialistit, vihreät ja liberaalit. Vastustajia löytyi sen sijaan konservatiivien joukosta. Euroedustajat hylkäsivät äänestyksessään myös esityksen siitä, että Turkille annettaisiin jonkinlainen erityisasema täysjäsenyyden sijaan tai ei jäsenyyttä ollenkaan

Salainen äänestys kertoo asian herkkyydestä

Aloite salaisesta äänestyksestä tuli kahdelta saksalaiselta konservatiiviedustajalta. He onnistuivat eilisiltaan mennessä kokoamaan 168 allekirjoitusta sen puolesta, että äänestys on salainen. Parlamentin sääntöjen mukaan allekirjoituksia tarvitaan 147 eli viidennes koko parlamentista, jotta salainen äänestys voidaan toteuttaa. Vaatimuksen allekirjoittaneissa ei tiettävästi ollut suomalaisia euroedustajia.

Salaista äänestystä perusteltiin sillä, että parlamentaarikot voivat nyt äänestää vapaammin.

- En ole koskaan ennen nähnyt, että parlamentaarikkoihin kohdistuu näin paljon painetta omien hallitustensa ja puolueidensa tahoilta. Enkä toista päätöstä, mihin sisältyy näin paljon tekopyhyyttä: julkisesti Turkin liittymistä kannatetaan, mutta yksityisesti parlamentin jäsenet puhuvat ihan muuta, allekirjoituksia kerännyt saksalaisedustaja totesi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 15.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.