Eurooppalaisten juomatavat yhdenmukaistuvat

Vajaat 200 000 ihmistä kuolee alkoholin takia vuosittain EU-maissa.

Eurooppalaisten juomatavat muuttuvat entistä yhdenmukaisemmiksi. Päihdelääkäri Antoni Gualin mukaan Etelä-Euroopassa kohdataan nyt ne ongelmat, joita pohjoiset juomatavat aiheuttavat. Pohjois-Euroopassa taas painitaan alkoholimyynnin vapauttamista ja hintojen alentamista seuranneiden ongelmien kanssa.

- Juomatapojen yhdenmukaistuminen näkyy alkoholin kulutusmäärissä, juomien valinnassa ja nuorten humalajuomisessa, Gual sanoi.

Barcelonalaisessa päihdesairaalassa työskentelevä Gual osallistui Helsingissä pidettävään alkoholiasiantuntijoiden Bridging the Gap -konferenssiin maanantaina.

Gualin mukaan syinä juomatapojen yhdenmukaistumiseen ovat elinolojen samankaltaistuminen, tulojen kasvaminen ja globalisaatio. Erityisen tärkeänä hän pitää alkoholiteollisuuden kansainvälistymistä ja tehokasta markkinointia.

- Alkoholiteollisuus käyttää maailmanlaajuisia markkinointistrategioita, Gual sanoo. Samaan aikaan ehkäisevä työ on rajattu joko paikallisesti tai valtakunnallisesti.

Myös kansanterveyden asiantuntija Peter Anderson on huolissaan alkoholiteollisuuden vaikutusvallasta. Hän vaatiikin vastuullisuutta. Andersonin mukaan alkoholi on ainoa myrkky ja riippuvuutta aiheuttava aine, jota mitkään kansainväliset sopimukset eivät rajoita.

Haitat huolestuttavat

Alkoholin aiheuttamat haitat eivät ole jääneet kansalaisiltakaan huomaamatta. Anderson sanoo, että ihmiset ovat yhä enemmän huolissaan alkoholiasioista.

- Haitat kasvavat ympäri Eurooppaa, Anderson kuvailee. EU-maissa on ainakin 23 miljoonaa alkoholiriippuvaista. Vajat 200 000 ihmistä kuolee alkoholin takia vuosittain. Nuorten naisten kuolemista joka kymmenes ja nuorten miesten kuolemista joka neljäs aiheutuu alkoholista.

Professori Ian Gilmore sanoo, että EU-maissa 30-40 prosenttia väestöstä juo enemmän kuin olisi terveellistä. Gilmoren mukaan hyviä keinoja kulutuksen laskemiseksi olisivat poliittisesti epäsuositut hinnan nosto ja saatavuuden rajoittaminen.

Osa maista on ottanut uuden otteen ongelmien ehkäisemiseksi. Esimerkiksi Ranskassa alkoholimainontaa on rajattu, rattijuopumukseen suhtaudutaan tiukasti eikä alkoholifirmoja hyväksytä urheilusponsoreiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat