Mainos

Eurooppalaisjohtajat tyytyväisiä Chiracin vaalivoittoon

Lukuisat Euroopan johtajat ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä Ranskan presidentin Jacques Chiracin roimaan vaalivoittoon.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi onnitteli presidentti Jacques Chiracia uudelleenvalinnasta sanomalla, että ranskalaiset ovat jälleen kerran osoittaneet maansa kuuluvan Euroopan sydämeen. Monen muun onnittelijan tapaan Prodi totesi lausunnossaan, että Jean-Marie Le Penin äärilaidan eristäytyvä politiikka on torjuttu ja murskattu.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Pat Cox luonnehti Chiracin voittoa järjen voitoksi suvaitsemattomuudesta ja ääripolitiikasta. Saksan liittopresidentti Johannes Rau lähetti Chiracille sähkeen, jossa hän sanoi Chiracin voiton vahvistavan "yhteisiä arvojamme, ja torjuvan kansalliskiihkoisen ja ulkomaalaisvihamielisen politiikan".

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder onnitteli Chiracia sanomalla, että ranskalaiset torjuivat selkeästi äärilaidan politiikan. Britannian pääministeri Tony Blair ylisti Chiracin menestystä demokratian voitoksi ja ääripolitiikan tappioksi. Muukalaisviha ja populismi ovat hävinneet, sanoi puolestaan Italian pääministerin Silvio Berlusconin puolueen edustaja.

Itävallan oikeistolaisen Vapauspuolueen edustaja sanoi, ettei kukaan Ranskassa voi olla todella iloinen sunnuntain vaalituloksesta, koska perinteiset puolueet eivät ole löytäneet oikeaa tietä ratkaisujen esittämiseksi äänestäjille. Hän jatkoi, että Ranskaa johtaa nyt presidentti, jonka ohjelmaa tuki vain 20 prosenttia äänestäjistä. Tällä hän viittasi Chiracin ensikierroksella saamaan tukeen. Toinen Itävallan hallituspuolueista, Kansanpuolue, onnitteli Chiracia sanomalla, että ranskalaiset torjuivat selvästi Kansallisen rintaman rasistisen politiikan.

Tshekin presidentti Vaclav Havel sanoi Chiracin saaman tuen osoittavan, että Ranska kulkee oikeata tietä Chiracin johdolla.

Halonen kiitteli Chiracin voittoa

Myös presidentti Tarja Halonen kiitteli illalla Chiracin murskaavaa vaalivoittoa. Halonen arvioi, että Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen tulos on yksiselitteinen vastaus haasteeseen, jonka eteen demokratia on viime kuukausina joutunut.

-Ranskan kansa ilmaisi tahtonsa sitoutua eurooppalaisten arvojen, kansanvallan, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien puolustukseen, Halonen sanoi kirjallisessa lausunnossaan.

Samalla vaalit olivat Halosen mielestä muistutus kaikille, ettei demokratia toteudu itsestään, vaan sen tarjoamia välineitä on aktiivisesti käytettävä.

(MTV3-AFP-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.