Eurooppalaiset yritykset vetäytyvät Kiinan markkinoilta

Kiina-kuume on laskussa. Useat eurooppalaiset yritykset ovat vetäytyneet Kiinan markkinoilta kaikessa hiljaisuudessa. Kiina ei ole enää yhtä edullinen maa tuottaa kuin ennen.

Kiinassa on vahvan kasvun myötä kustannukset nousseet, sanoo Finpron Aasia-kehitysjohtaja Ilkka Kaislaniemi.

- Kiinassa on vahva palkkainflaatio. Raaka-ainekustannukset eivät ole Kiinassa yhtään halvemmat kuin Euroopassa. Myös energiakustannukset ovat nousseet jatkuvasti.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Kaislaniemi kuitenkin muistuttaa, että ne yritykset jotka ovat Kiinasta lähteneet, ovat todennäköisesti yrityksiä, jotka tuottavat hyvin pientä lisäarvoa.

-Yritykset ovat sellaisia, jotka tuottavat esimerkiksi yksinkertaisia vaatteita tai leluja Yhdysvaltoihin ja EU:n markkinoille. Ne ovat tulleet Kiinaan 15 vuotta sitten, kun Kiinalla on ollut tarjota verohelpotuksia. Nyt kun nämä edut ovat poistuneet, yritykset hakevat seuraavaa tukikohtaa.

Kaislaniemen mielestä Kiina-ilmiötä ei ole koskaan ollutkaan suomalaisten yritysten kannalta.

-Suomi on osannut ostaa Kiinasta jo 1950-luvulta alkaen. Meidän ei ole tarvinnut mennä Kiinaan perustamaan sitä tuotantoa, mitä Suomeen tulee. Me olemme menneet sinne Aasian markkinoiden takia. Suomalaiset yritykset ovat saaneet suhteellisen koulutettua työvoimaa suhteellisen edullisesti. Nämä syyt ovat vieneet Kiinaan 200 suomalaisyritystä.

Kaislaniemen mukaan Kiinassa on nyt jo lähes kaikki isoimmat suomalaiset yritykset. Nyt Kiinaan ovat menneet myös pienempiä palvelualan yrityksiä, muun muassa tekniikan puolelta.

-Kiinalaiset ovat ilmoittaneet haluavansa maahansa korkean teknologian yrityksiä.

Lue myös:

    Uusimmat