Mainos

Eurooppalaiset yritykset luottavat talouskasvuun

Europpalaisyritykset odottavat tältä vuodelta tuntuvaa kasvua, suomalaisyritykset kaikkein voimakkaimmin. Ruotsalaiset taas luottavat vahvimmin yleisen suhdannetilanteen paranemiseen. Varovaisimmin lähitulevaisuuteen suhtautuvat saksalais- ja tanskalaisyritykset. Tämä käy ilmi Euroopan kauppakamarien vuosittaisesta kyselystä. Siihen osallistui yli sata tuhatta yritystä 12 EU-maasta.

Lähes kaikissa EU-maissa yritysten luottamus talouskehitykseen on vahvistunut viime vuoden aikana. Poikkeuksia ovat Saksa ja Tanska, joissa yritysten arviot talouskehityksestä ovat vuodentakaisia heikommat. Eurooppalaisyritykset odottavat kasvua sekä kotimarkkinoilta että viennistä. Poikkeuksen tekee Iso-Britannia, jossa punnan vahvuus nakertaa vientiodotuksia. Kasvun myötä yritykset arvioivat lisäävänsä työvoimaa.

Kauppakamarien vuosikysely toteutetaan seitsemättä kertaa ja nyt työvoiman kasvuodotukset ovat korkeimmat. EU-maista vahvimmat odotukset ovat espanjalaisyrityksillä. Myös investointien uskotaan hieman lisääntyvän kautta linjan. Korkeimmat odotukset investointien suhteen ovat Espanjassa. Suomi sijoittuu investoinneissaan EU:n keskiarvoa korkeammalle. Saksassa luottamus investointien kasvuun oli vertailujoukon matalin.

Uudellamaalla vahvin usko


Suomessa Uudellamaalla on vahvin usko liiketoiminnan kasvuun. Yleisissä suhdannenäkymissä Länsi-Suomi on muuta maata luottavaisempi. Myös Itä- ja Pohjois-Suomessa luottamus talouskehitykseen on vuoden sisällä vahvistunut. Itä-Suomessa teollisuusyritysten näkymät paranivat selvästi palveluyrityksiä enemmän.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.