Mainos

Eurooppalaiset seuraavat varuillaan huippukokousta

Yhdysvallat on lumouskampanjallaan onnistunut tyynnyttämään eurooppalaisten pelkoja siitä, että Yhdysvallat ja Venäjä solmisivat sopimuksen Naton laajentumisesta eurooppalaisten päiden yli. Diplomaatit arvioivat kuitenkin, että syvät epäluulot väijyvät aivan pinnan alla. Ne saattavat puhjeta esiin, ellei Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton käy neuvottelujaan venäläisen virkaveljensä Boris Jeltsinin kanssa erittäin varovaisesti.

Clinton ja Jeltsin neuvottelevat Helsingissä 20. maaliskuuta muun muassa Naton laajentumisesta, joka on Clintonin toisen presidenttikauden tärkein ulkopoliittinen tavoite.

Alkuviikosta toiveikkuus sopimukseen pääsystä on kasvanut. Silti tulevia neuvotteluja kuvataan tiukoiksi: Clinton pyrkii vakuuttamaan Jeltsinin siitä, että Naton laajentuminen itään vakauttaa Eurooppaa eikä uhkaa Venäjää.

Länsilehdet ovat kertoneet, että Venäjä olisi luopumassa vaatimuksestaan, että Venäjän ja Naton välisen sopimuksen olisi oltava kansainvälisoikeudellisesti sitova. Lehtien mukaan hallitusten välinen asiakirja riittäisi, jolloin sitä ei tarvitsisi hyväksyttää parlamenteissa.

Lisäksi lehdet ovat kertoneet, että Moskova kaavailisi erillistä juhlallista tilaisuutta Venäjän ja Naton sopimuksen solmimiseksi ennen Naton heinäkuista huippukokousta.

Epäileväisin Venäjän ja Yhdysvaltain kahdenvälisiä sopimuksia kohtaan on ollut Ranska. Se esittikin helmikuussa viiden maan kokousta, jossa Venäjän ja Naton suhteita käsiteltäisiin.

Viiden maan kokousehdotus on yhä olemassa ja erään eurooppalaisdiplomaatin mukaan se voidaan ottaa esiin tarvittaessa. Mutta ensin katsotaan, mitä Clinton ja Jeltsin ehdottavat.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.