Mainos

Eurooppalaiset lapset tietoisia internetin riskeistä

Netti on eurooppalaislapsille etupäässä pelaamisen, surffailun ja viestinnän väline.

Lapset välttävät viimeiseen asti kertomasta vanhemmilleen, jos he joutuvat vaikeuksiin netissä. Tämä käy ilmi Euroopan komission teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin, miten eurooppalaiset nuoret käyttävät uusmediaa.

Lapset käyttävät nettiä yleensä pelaamiseen, surffailuun ja viestintään. Suurin osa tutkimukseen vastanneista lapsista käyttää nettiä useita kertoja päivässä ja lähes kaikilla on oma matkapuhelin. Lasten mukaan vanhemmat rajoittavat heidän netinkäyttöään, mutta kännyköiden käyttöä valvotaan paljon vähemmän.

Tutkimus osoittaa, että eurooppalaiset lapset ja nuoret ovat tietoisia netin ja kännyköiden käyttöön liittyvistä vaaroista, kuten viruksista, tietoturvariskeistä, identiteettivarkauksista ja vaarallisista tuttavuuksista tuntemattomien kanssa.

Muutamat kyselyyn osallistuneet kertoivat joutuneensa netissä häirinnän kohteeksi tai olleensa yhteydessä tuntemattomiin.

- Tapasin sen asemalla, ja se olikin joku 44-vuotias vanha äijä. Lähdin heti pois, kertoo tutkimukseen vastannut yläasteikäinen tanskalainen poika nettituttavuudestaan.

Tietoyhteiskunnasta ja viestinnästä vastaava komissaari Vivian Reding on tyytyväinen nuorten kykyyn käyttää uusmediaa luontevasti. Redingin mukaan Euroopassa tarvitaan aktiivista verkkomediakasvatusta.

Tutkimusta varten haastateltiin 9-10- ja 12-14-vuotiaita lapsia kaikissa EU:n jäsenvaltioissa sekä Norjassa ja Islannissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.