Eurooppalaisen tv-toiminnan säännöt uudistumassa

Uusi direktiivi muuttaisi muun muassa säännöksiä mainonnan sijoittelusta televisiossa ja tv:n kaltaisissa, esimerkiksi internetin kautta tilattavissa palveluissa.

Euroopan unionin audiovisuaalisista asioista vastaavat ministerit ovat sopineet uuden audiovisuaalisten palveluiden direktiivin päälinjoista kokouksessaan Brysselissä. Eurooppalaista televisiotoimintaa sääntelevät lakipykälät muuttuvat huomattavasti, jos Euroopan parlamentti tukee näkemyksiä.

Asian käsittelyä ministerineuvoston kokouksessa johti Suomen liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen, joka kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että asiassa päästiin pitkän ja huolellisen valmistelun jälkeen ratkaisuun.

- Uusi direktiivi edistää eurooppalaista sisällöntuotantoa ja palveluiden vapaata liikkumista. Edistys tässä asiassa on tärkeää, koska audiovisuaalinen ala tarvitsee kiireesti teknisen kehityksen tasalla olevat säännöt, Huovinen totesi.

Uusi direktiivi muuttaa säännöksiä mainonnan sijoittelusta ja määrästä. Mainoksia saa edelleen olla enintään 12 minuuttia tunnissa, mutta mainoskatkojen tiheyttä ei enää säädeltäisi. Elokuvissa ja uutisissa mainoskatko saisi kuitenkin olla vain kerran 30 minuutissa, samoin lastenohjelmissa, jos ne kestävät yli 30 minuuttia.

Tuotemerkkien näyttäminen eli tuotesijoittelu on direktiivin mukaan kiellettyä, mutta jäsenmaat voivat halutessaan sallia sen elokuvissa, sarjoissa, urheiluohjelmissa ja kevyissä viihdeohjelmissa. Tuotesijoittelusta olisi mainittava ohjelman alussa ja lopussa, eikä se saisi sisältää suoria ostokehotuksia.

Uuden direktiivin perussääntöjä sovelletaan perinteisten televisiopalveluiden lisäksi television kaltaisiin, esimerkiksi internetin kautta tilattaviin palveluihin. Ulkopuolelle jäävät muun muassa yksityisten käyttäjien tuottama sisältö ja erilaiset pelit.

Direktiivi noudattaa alkuperämaaperiaatetta, eli audiovisuaalisiin palveluihin sovelletaan sen maan lainsäädäntöä, johon palvelun tarjoaja on sijoittautunut.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat