Mainos

Eurooppalaisen elokuvan tuntemattomat helmet esille

Eurooppalainen elokuvaväki on koonnut sarjaksi 15 elokuvaa eri Euroopan maista. Tavoitteena on korostaa elokuvia, jotka ovat jääneet kansallisiksi aarteiksi sen sijaan, että olisivat saavuttaneet suuren eurooppalaisen yleisön. Cinet ry:n "kiertävä elokuvafestivaali" alkaa Tampereen elokuvajuhlilta. 15 elokuvan paketti kiertää Suomea kuukauden ajan lähes kymmenellä eri paikkakunnalla.

Euroopan elokuvafestivaalien koordinaatio kutsui 15 elokuvantekijää valitsemaan yhden elokuvan, jota hän henkilökohtaisesti pitää tärkeänä eurooppalaiselle elokuvaperinnölle. Elokuvaohjaajien tuli valita omasta maastaan tärkeä, mutta silti vähän arvostettu elokuva, joka on tuntematon oman maansa ulkopuolella.

15 elokuvaa, 15 Euroopan unionin maasta, 15 tunnetun elokuvaohjaajan valitsemana, 15 elokuvafestivaalin pyynnöstä. Tämä numeroleikki on takana yhteiseurooppalaisessa projektissa, joka on mahdollistanut näiden elokuvahelmien löytämisen ja näyttämisen sekä laajalti Euroopassa että nyt myöskin Suomessa.

Suomesta Aki Kaurismäki valitsi elokuvaksi Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia (1972). Elokuva perustuu 1960-luvun lopulla Pihtiputaalla sattuneeseen ampumavälikohtaukseen, jossa kotiinsa saarrettu mies ampui ahdistuksissaan neljä poliisia, jotka olivat tulleet häntä pidättämään. Mikko Niskanen joutui aikoinaan taistelemaan tämän mestariteoksensa puolesta. Vasta nyt Kahdeksan surmanluotia esitetään Tampereella elokuvateatteri Niagarassa ensi kertaa koko pituudessaan, yli viiden tunnin pituisena.

15x15-ohjelma esitettiin ensi kertaa kokonaisuudessaan Brysselin kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuosi sitten. Elokuvat ovat vuoteen 2002 asti Euroopan keskeisillä elokuvafestivaaleilla. Ohjelmaa tukevat Euroopan Unioni ja joukko yksityisiä yrityksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.