Mainos

Eurooppa-neuvosto pui maailman taloustilannetta

Eurooppa-neuvosto aloittaa tänään Brysselissä kaksipäiväisen huippukokouksen.

Suomea kokouksessa edustavat pääministeri Matti Vanhanen, ulkoministeri Alexander Stubb ja eurooppaministeri Astrid Thors. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen osallistuu kokoukseen talous- ja rahaliittoa koskevissa kysymyksissä.

Eurooppa-neuvoston huippukokouksen pääaihe on maailman taloustilanne ja rahoitusalan kriisi. Myös öljyn hinnannousun vaikutukset ovat esillä puheenjohtajamaa Ranskan laatiman raportin pohjalta.

Toinen keskeinen teema on EU:n ilmasto- ja energiapaketti.

EU:n on määrä sopia laajasta energiapaketista vielä tänä vuonna. Menossa kova taisto siitä, miten EU pystyy leikkaamaan päästöjään 20%:lla vuoteen 2020 mennessä.

Suomi eri linjoilla Ranskan kanssa päästöoikeuksista

Toinen suomea huolestuttava asia on se, että tänään alkavan huippukokouksen loppuasiakirjaluonnoksessa ei ole sanaakaan Suomen vaatimuksesta määritellä uudelleen Suomen päästöoikeuksien määrä.

Suomelle olisi ensiarvoisen tärkeää sada paperiteollisuus niiden teollisuuden alojen joukkoon, jotka saavat ilmaisia päästöoikeuksia. Jos neuvotteluissa edetään Ranskan kaavailemalla tavalla, paperiteollisuus jää todennäköisetsi niitä ilman.

Jakoperusteissa aiotaan käyttää viitevuotena vuotta 2005, jolloin Suomessa syntyi poikkeuksellisen vähän päästöjä mm. paperiteollisuuden pitkän lakon vuoksi. Suomi toivookin jotain itselleen edullisempaa määrittely tapaa.

Suomen lisäksi myös muut maat ovat hyvin tyytymättömiä ehdotuksiin, jotka Ranska on antanut huippukokuksen keskustelujen pohjaksi.

EU:n ja Venäjän suhteet herättänevät myös keskustelua

Odotettavissa on hyvin värikästä keskustelua myös EU:n ja Venäjän suhteista. Osa maista on sitä mieltä, että nyt olisi jo aika pala neuvottelupöytään. Venäjä on täyttänyt ne ehdot, jotka EU sille asetti ja vetänyt joukkonsa Georgian puskurivyöhykkeiltä. Osa maista taas -esimerkiksi Baltian maat ja Puola - haluavat venyttää neuvottelujen aloittamista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.