Mainos

Euroopassa hyvin vähän luonnonmetsiä

Euroopassa on ns. tiukasti suojeltuja luonnonmetsiä jäljellä enää vain noin kolme miljoonaa hehtaaria eli alle kaksi prosenttia metsäalasta. Suomen luonnonmetsien osuus tästä on 1,5 miljoonaa hehtaaria eli peräti puolet kaikista Euroopan luonnonmetsistä.

Euroopan luonnonmetsien rippeistä pääosa on suojeltu. Vielä suojelua kaipaavat alueetkin tunnetaan ja voidaan liittää metsäalueiden verkkoon. Tiedot ilmenevät Euroopan unionin rahoittamasta selvityksestä. Kyseessä on ensimmäinen tieteellinen ja kattava arviointi, ja siihen on koottu tiedot 19 Euroopan maan ja Venäjän metsien suojelusta.

Arvioinnissa on ollut mukana yli 100 tutkijaa ja asiantuntijaa. Nelivuotisen hankkeen vetäjänä toimii tri Jari Parviainen Metsäntutkimuslaitokselta. Eri maiden luonnonmetsistä on nyt koottu tietopankki Euroopan Metsäinstituuttiin Joensuuhun.

Luonnonmetsät on määritelty arvioinnissa ns. tiukasti suojelluiksi metsiksi, jotka on jätetty kehittymään vapaasti luonnonvoimien mukaisesti. Luonnontilaisuuden aste vaihtelee kuitenkin eri maiden välillä ja todellisuudessa tiukasti suojeltujen metsien joukkoon sisältyy täysin koskemattomien metsien ohella myös metsiä, joita ihmiset ovat toiminnallaan tavalla tai toisella aikoinaan muuttaneet.

Myös suojelun tavoite vaihtelee eri maissa. Suomessa metsien suojelu on ollut suojelua eliölajeja varten. Keski-Euroopassa metsiä sen sijaan suojellaan pikemminkin maiseman osana tai näytteenä alkuperäisestä luonnosta.

Euroopan laajimmat yhtenäiset luonnonmetsäalueet sijaitsevat Suomessa ja Ruotsissa sekä Keski- ja Itä-Euroopan vuoristoalueilla. Bulgariassa luonnonmetsiä on 8 prosenttia maan metsäalasta, Romaniassa 6, Suomessa 5,5, Itävallassa 3 ja Saksassa 0,3 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.