Mainos

Euroopan yrityksien euro-valmistautuminen vajavaista

Eurooppalaiset yritykset ovat epätietoisia eurovaluuttaan siirtymisen vaatimuksista, ja joillakin yrityksillä muutokseen valmistautuminen on vielä kokonaan aloittamatta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan on mahdollista, että osa yrityksistä ei ehdi tehdä tarvittavia muutostöitä ennen euron käyttöönottoa vuoden 2002 alussa. Tutkimuksessa selvitettiin, missä määrin suuret eurooppalaiset yritykset ovat tehneet euromuutokseen liittyviä ennakkovalmisteluja. Tutkimuksen teettivät informaatioteknologia- ja johdon konsulttipalveluja tarjoava Cap Gemini Ernst & Youngin sekä Association for the Monetary Union of Europen (AMUE).

Kolmetoista kuukautta ennen euron käyttöönottoa kyselyyn vastanneista organisaatioista 23 prosenttia oli jo toteuttanut euroon liittyvät muutokset. Viidesosa vastanneista on vasta ottamassa ensimmäisiä askelia ja kymmenen prosenttia ei ole tehnyt vielä mitään euroon liittyviä muutoksia. Kolmasosalla valuuttamuutosprojektin läpivieneistä yrityksistä kului siihen yli vuosi aikaa.

Toimialoittain tarkasteltuna selvisi, että vain viisi prosenttia julkisen hallinnon organisaatioista käyttää jo euroa perusvaluuttanaan. Pankki- ja tuotantoyrityksistä vastaava luku on 30 prosenttia. Maakohtaiset erot olivat suuria, esimerkiksi Itävallassa 44 prosenttia haastatelluista organisaatioista kertoi käyttävänsä jo nyt euroa perusvaluuttanaan, kun vastaava luku Portugalissa oli vain yhdeksän prosenttia.

Tutkimuksessa todettiin myös, että heikko ennakkovalmistautuminen eurovaluutan käyttöönottoon saattaa liittyä puuttuviin tietoihin Emu-muutoksen säännöksistä.

Jopa neljännes eurooppalaisista yrityksistä uskoo voivansa säilyttää sisäisessä kirjanpidossaan nykyisen valuutan myös vuoden 2002 alun jälkeen. Useat maat ovat kuitenkin ilmoittaneet, että yritysten on käytettävä verotuksessa otettava huomioon sisäisessä kirjanpidossaan euroa vuoden 2002 alusta lähtien.

Tutkimusta varten haastateltiin noin tuhatta organisaationsa edustajaa syys-lokakuussa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.