Mainos

Euroopan ympäristösatelliitti aloitti mittaukset

Maapallon ympäristön tilaa ja luonnonmullistuksia tutkivat Euroopan ympäristösatelliitti ENVISAT lähettää jo mittaustietoja tutkijoiden tulkittavaksi. Ensimmäiset kuvat Maan tapahtumista julkistettiin tänään Italiassa ja niitä voi katsoa myös internetistä. Tähän asti suurin satelliitti kantaa mukanaan myös suomalaisperäistä mittauslaitetta.

Ympäristösatelliitti ENVISAT:in ottamat ensimmäiset kuvat julkistettiin tänään Italisassa Rooman lähellä ja ne ovat myös internetissä. Yksi ENVISAT:in laitteista tutkii merien ja jäätiköiden tilaa ja toinen instrumentti näkee levätilanteen rannikon edustalla.

- ENVISAT on suurin ympäristösatelliitti ja siinä on todellakin 10 instrumenttia, jotka aika hienolla tavalla täydentävät toisiaan. Saadaan samalta satelliitilta yhtäaikaista mittaustietoa hyvin monesta eri tekijästä, jotka vaikuttavat maapallon ympäristöön, tutkija Johanna Tamminen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Suomalaisen tutkimuksen ja avaruusteollisuuden lempilapsi on instrumentti nimeltä GOMOS. Se on pitkälti kotimaista osaamista ja se mittaa maapallon otsonitilannetta. Tiedot kerääntyvät Kiirunan maa-aseman kautta Sodankylän observatorioon. Suomalaiset eivät kuitenkaan kiirehtineet julkistamaan tuloksia.

- Nämä ensimmäiset mittaukset tullaan hyvin tarkasti analysoimaan ennen kuin niitä julkistetaan, koska täytyy hyvin tarkasti arvioida mittaavatko ne oikeasti juuri sitä mitä me kuvitellaan, että ne mittaavat, Tamminen kertoo.

Satelliitissa oleva suomalaismittari on merkittävä tieteellisteollinen esimerkkituote ja sen laadusta halutaan täysi varmuus ennen kuin sitä ruvetaan enemmän markkinoimaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.