Euroopan yleisurheiluliitto muuttamassa EM-kisarytmiä

Euroopan yleisurheiluliitto EAA aikoo rukata tuntuvasti yleisurheilun kilpailujärjestelmää. EAA:n lauantaina Cannesissa, Ranskassa pidettävä kongressi päättänee, että EM-kisoja aletaan järjestää joka toinen vuosi. Kongressi valitsee myös liiton puheenjohtajiston ja hallituksen.

Puheenjohtajavaalissa istuva puheenjohtaja sveitsiläisen Hansjörg Wirz saa jatkoajan, sillä hänellä ei ole vastaehdokkaita. Varapuheenjohtajaksi ehdolla on kuusi henkilöä ja kolmestatoista hallituspaikasta kisaa 23 ehdokasta. Heidän joukossaan on Suomen urheiluliiton SUL:n puheenjohtaja Antti Pihlakoski.

EAA:n sisällä on ollut halua nostaa eurooppalaisen yleisurheilun asemaa ja järjestää EM-kisat joka toinen vuosi jo pitkään. Liiton toiveena on, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF muuttaisi MM-kisat järjestettäväksi joka neljäs vuosi. IAAF ei toistaiseksi ole lämmennyt ajatukselle.

Cannesissa EAA päättänee kaikesta huolimatta, että EM-kisat aletaan järjestää joka toinen vuosi, mutta ei lyö lukkoon, milloin uuteen rytmiin siirrytään. Näin siksi, että kun EM-kisoja ei haluta järjestää samana vuonna MM-kisojen kanssa, ne osuvat joka toinen kerta olympiakesään. Se on yhtälö joka voi toimia vain jos kilpailujärjestelmään tehdään muitakin muutoksia.

Pihlakosken mukaan yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että olympiayleisurheiluun pääsisi vain tietty määrä urheilijoita, jotka valittaisiin maanosien kilpailujärjestelmien kautta. Olympiavuoden EM-kisat olisivat siten jo alkukesästä ja toimisivat karsintakilpailuina olympialaisiin.

EAA:n kongressi aikoo muuttaa myös nykyisin vuosittain järjestettävän Euroopan cupin maajoukkueiden EM-kilpailuksi vuodesta 2009 alkaen. Kisan ykköskastissa, eli Superliigassa ja kakkoskastissa, eli ykkösliigassa olisi molemmissa 12 joukkuetta. Loput joukkueet ovat kakkosliigassa.

Yhteistyössä IAAF:n kanssa EAA haluaa myös rukata kansainvälistä kalenteria niin, että joka kesä kilpailuaikataulussa olisi varattu aika kansallisille mestaruuskisoille ja maaotteluille.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat