Mainos

Euroopan vihreät haluavat pysäyttää neuvottelut MAI-sopimuksesta

Euroopan vihreät puolueet haluavat keskeyttää maailmanlaajuista MAI-investointisopimusta koskevat neuvottelut. Helsinkiin kokoontunut Euroopan vihreän liiton valtuuskunta katsoo, että sopimus heijastaa vain ylikansallisten suuryhtiöiden etuja.

Vihreiden julkistaman päätöslauselman mukaan sopimuksen seurauksena eri maiden ja niiden kansalaisten edut kärsisivät. Sosiaaliset ja ympäristökysymykset jäisivät entistä enemmän markkinoiden armoille.

-Neuvotteluja pidetään suljetuin ovin, eikä tietoa sopimuksen sisällöstä ole juuri saatavilla, sanoo EU:n parlamentin vihreän parlamenttiryhmän belgialainen puheenjohtaja Magda Aelvoet.

Vihreät vaativatkin neuvottelujen aloittamista uudelleen siten, että asioista voidaan myös julkisesti keskustella. OECD:n parhaillaan valmisteleman 29 teollistunutta valtiota koskevan sopimuksen on tarkoitus suojella sijoittajien etuja maailmanlaajuisesti. Sopimus on tarkoitus lyödä lukkoon huhtikuun lopun takarajaan mennessä.

Sopimuksella tähdätään samanlaisiin investointiehtoihin eri maissa riippumatta siitä, ovatko ne kotimaisia vai ulkomaisia. Suomi on ilmoittanut tukevansa MAI-sopimuksen tavoitteita. Myös EU:n komissio on ilmoittanut tukevansa sopimusta. Suomessa mm. ay-liike on arvostellut hanketta sen julkisuudelta piilossa tehdyn valmistelun vuoksi. Sen on pelätty johtavan liike-elämän verohelpotuksiin ja työvoiman dumppaukseen.

Yrityksille enemmän oikeuksia kuin valtioille

OECD on puolustanut sopimusta sanoen, että se edistäisi talouskasvua ja työllisyyttä maailmanlaajuisesti. Sopimuksesta on neuvoteltu kaksi vuotta, ja prosessia on arvosteltu mm. siksi, että sitä käydään Yhdysvaltojen yritysmaailman ehdoilla.

-MAI-sopimuksen myötä hallitusten kansallinen päätösvalta kapenisi huomattavasti senkin vuoksi, että sopimus sitoo valtiot 20 vuodeksi. Häviäjiä olisivat etenkin taloudellisesti heikoimmat maat, arvostelee Euroopan vihreän liiton johtohenkilöihin kuuluva itävaltalainen Franz Floss.

-Sopimus mm. antaisi yritykselle oikeuden haastaa maita oikeuteen, mikäli se katsoisi sen lakien rajoittavan yrityksen intressejä maassa. Valtioiden oikeudet olisivat heikommat, Floss sanoo.

-Seurauksena esimerkiksi kansallinen elokuvatuotanto jäisi Hollywoodin jalkoihin, Floss sanoo.

EU:n parlamentti on vaatinut, että jäsenmaat tutkisivat tarkoin teollisuusmaiden järjestön OECD:n nk. MAI-sopimuksen vaikutukset. Parlamentilta puuttuu toimivaltaa puuttua sopimuksen sisältöön, joten se haluaa, että sopimus on vietävä EU:n tuomioistuimeen ennen kuin se voi astua voimaan.

EU:n laajeneminen puhuttaa vihreitä

Lähes 100 Euroopan vihreiden puolueiden edustajaa on kokoontunut viikonlopun aikana Helsinkiin pohtimaan EU:n laajenemista ja globalisaatioon liittyviä kysymyksiä. Esillä ovat ympäristöasioiden lisäksi EU:n yhdentymisen ajankohtaisimmat kysymykset, kuten talous- ja rahaliitto Emu. Kokous vetää myös vihreiden suuntaviivat vuoden 1999 EU:n parlamentin vaaleille.

Suomen Vihreän liiton isännöimään kokoukseen osallistuu laaja skaala erilaisia vihreitä, sillä Euroopan vihreän liiton valtuuskunta toimii yhteistyöelimenä 27 maan vihreälle puolueelle.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.