Mainos

Euroopan uusi ase terrorismia vastaan: Sokeat etsivät

Sokeat etsivät kuulevat salakuuntelulaitten avulla, minkä merkkisellä autolla rikollinen pakenee paikalta.

Belgialainen Sacha Van Loo ei ole tyypillinen poliisi. Van Loo kantaa aseen sijasta valkoista keppiä, ja salakuuntelulaitteella etsivä Van Loo kykenee erottamaan rikospaikalta pakenevan auton merkin.

Van Loo on osa Euroopan uusinta terrorismin vastaista taistelukoneistoa, eli sokea Sherlock Holmes. Hänen vammansa auttaa havaitsemaan johtolankoja, joita näkevät etsivät eivät huomaa.

- Sokeuteni on pakottanut minut kehittämään muita aistejani. Etsivän kykyni ovat korvissani, Van Loo kertoo Belgian poliisin toimistossaan.

Kun poliisi salakuuntelee epäiltyä terroristia soittamassa puhelimella, Van Loo kuuntelee valittujen numeroiden äänet ja pystyy tunnistamaan soitetun numeron valintaäänten perusteella. Kuulemalla äänen kaikuvan seinien välissä, Van Loo pystyy erottamaan, puhuuko terrorismiepäilty puhelimeen lentokentällä vai täydessä ravintolassa.

Jokin aika sitten Belgian poliisi yritti tunnistaa huumeiden salakuljettajan vaimeasta salakuuntelunauhoituksesta. Tunteja kestäneen kuuntelun tuloksena poliisi tuli siihen päätelmään, että kyseessä on marokkolainen salakuljettaja. Aksentteihin erikoistuneena etsivänä Van Loo kuitenkin tyrmäsi väitteen todeten salakuljettajan olevan albanialainen. Van Loon tunnistus osui oikeaan.

Kuulonsa kehittämisen lisäksi Van Loo on erikoistunut aksenttien tunnistamiseen. Kielellisesti lahjakas etsivä on opetellut omaksi huvikseen serbokroaattia, ja puhuu tämän lisäksi kuutta muuta kieltä venäjästä arabiaan. Hän pystyy erottamaan samaa kieltä puhuvien aksentit toisistaan.

- Minun on täytynyt opettaa korviani tietämään missä olen. Kyse on itsesuojeluvaistosta. Jotkut ihmiset keskittyvät liikaa taustameteliin, ja minä taas jaan kuulemani äänet eri kanaville. Tällä yksityiskohdalla on merkitystä rikosten selvittämisessä, Van Loo kuvailee omia erikoistaitojaan.

Van Loo on ollut sokea syntymästään lähtien. Hän on yksi kuudesta sokeasta poliisista yksikössä, joka on erikoistunut salakuuntelunauhojen kuuntelemiseen ja analysoimiseen rikostutkimuksissa. Belgian poliisin sokeat etsivät eivät saa kantaa asetta tai suorittaa pidätyksiä.

(MTV3-Herald Tribune)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.