Euroopan unioniin yhtenäiset viestintälait

Euroopan unioniin ollaan saamassa uuden tekniikan vaatimuksia vastaavat viestintäsäädökset.

Euroopan unioniin suunnitellut yhtenäiset säädökset edistävät kilpailua koko EU:ssa. EU:n viestintäministerit sopivat ns. viestintämarkkinoiden puitedirektiivistä Luxemburgissa eilen, 4. huhtikuuta.

Suomi on kiirehtinyt päätöstä uusista viestintäsäädöksistä. Liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinonen pitää yhteistä lainsäädäntöä alalle tärkeänä. Uudet säännökset saadaan voimaan mahdollisesti ensi vuonna.

Viestintäsäädökset koskevat kaikkia viestintäverkkoja. Nyt myös viestintämarkkinoilla huomattava markkinavoima määritellään kilpailulainsäädännön mukaan.

Uuden direktiivin mukaan jäsenmaiden markkinoihin vaikuttavista päätöksistä on keskusteltava yhteisesti. Jäsenmaiden on kuultava komissiota kun päätöksillä on merkittäviä vaikutuksia markkinoihin. Jos komissio vastustaa, jäsenmaan on vielä perusteltava kantansa. Komissiolle ei kuitenkaan annettu oikeutta muuttaa tai kumota päätöksiä.

Puitedirektiivin lisäksi viestintäministerit sopivat verkkoihin pääsyn ja verkkojen yhteenliittämisen periaatteista. Pääsääntönä on, että yritykset sopivat kaupallisesti verkkojen käytöstä. Huomattavan markkinavoiman yrityksillä on kuitenkin muita enemmän velvoitteita päästää muita verkkoihinsa.

Myös viranomaisten yrityksille asettamia lupamenettelyjä karsitaan. Teletoiminnan aloittamiseen riittää yksinkertainen ilmoitusmenettely. Vain radiotaajuuksien käyttöön tarvittaisiin edelleen toimilupa. Suomessa on jo käytössä tämä menettely.

Muihin lakipaketin direktiiveihin palataan ministerien kokouksessa kesäkuussa.

Kokouksessa keskusteltiin myös eurooppalaisen .eu-aluetunnuksen luomisesta. Jos asetus kesällä valmistuu, .eu-päätteistä tunnusta voivat hakea EU-maissa sekä yhteisöt että yksityiset henkilöt.

Lounaalla ministerit keskustelivat kolmannen sukupolven matkaviestintäalan tilanteesta Euroopassa, tilaajayhteyden tarjonnasta ja tietoverkkojen turvallisuudesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat