"Euroopan taloustilanne huonompi kuin USA:lla"

Euromaiden talousongelmat ja maiden ristiintakaamisen kierre johtaa lopulta siihen, että rahaliitto nykymuodossaan on tullut tiensä päähän, sanoo Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen.

- Kyllä euromaiden uskottavuus on kärsinyt selvästi. Vaikka nyt ajatellaan ensimmäiseksi, että Yhdysvalloissa on asiat huonosti, niin kyllä meillä Euroopassa taitaa olla asiat vielä huonommin.

Euroopan suurin ongelma on sen valtava velkataakka. Euromaiden velka on kasvanut liian suureksi Kreikan ja Irlannin talousvaikeuksien myötä.

- Velkaa ei enää voida uskottavasti hoitaa. Tästä on seurauksena riskien uudelleenjakoa veronmaksajien ja lopulta sijoittajien kesken. Tästä ei ole vielä julkisesti juuri keskusteltu, mutta jonkinlainen lainojen uudelleenjärjestely lienee välttämätöntä näin isoissa velkaongelmissa olevien maiden osalta.

Käytännössä velkojen uudelleenjärjestely tarkoittaa lainojen takaisinmaksuaikojen pidentämistä tai niiden osittaista anteeksiantamista. Uudelleenjärjestely voi myös tarkoittaa sitä, että korkoja sovitellaan alhaisemmiksi.

- Uudelleenjärjestely voi olla vaikka sitä, että satasesta maksetaan 90 euroa takaisin, Järvinen selventää.

EU:lle suurempi rooli

Järvisen mukaan EU:n rooli taloushallinnassa kasvaa tulevaisuudessa.

- Tästä eteenpäin mennään kyllä kohti liittovaltiota - ei vielä ensi vuonna, mutta vuosien saatossa talouspolitiikan koordinaatio kiristyy. Se tarkoittaa sitä, että asioita päätetään yhä enemmän EU:n tasolla. Näin vältytään siltä, että tietyt maat sooloilevat ja elävät yli varojensa pitkään ja kaikki joutuvat maksumiehiksi.

Lue myös:

    Uusimmat