Mainos

Euroopan populistipuoleet napsivat ääniä – yksi on vallanhimossaan yli muiden

2:06

Ranskan äärioikeiston menestys on osa Euroopassa vallitsevaa reunapuolueiden nousua. Populistipuolueet oikealla ja vasemmalla saavat ääniä vaaleissa ja pääsevät valtaankin mutta törmäävät käytännön politiikanteossa vaikeuksiin.

3:11

Espanjassa ensi viikonloppuna mitataan parlamenttivaaleissa vasemmistoradikaalien Podemos-puolueen ja oikeistoliberaalin Ciudadanos-liikkeen kannatus. Ennakkoarvioiden mukaan vasemmisto menettää kannatusta ja oikeisto nousee, koska Espanjan talous on kohenemassa. Aluevaaleissa uudet puolueet keräsivät kohtuullisesti suosiota.

Puolassa lokakuussa valtaan palanneen äärikonservatiivisen ja euroskeptisen Laki ja Oikeus -puolueen uskotaan törmäävän siihen, että Puolalle EU:sta on enemmän hyötyä kuin Laki ja Oikeus haluaa myöntää. Parhaillaan puolue muokkaa hallintoa mieleisekseen ja EU seuraa kehitystä epäillen.

Kreikassa vasemmistopopulistinen Syriza on joutunut nielemään ankaran tukipaketin ehdot pakon edessä. Kun puolue viime kesänä suorastaan rehenteli EU:n edessä ja järjesti kansanäänestyksen aiemmasta tukipakettiehdotuksesta, nyt puolue on kärsinyt ääriainekset riveistään. Vuosi vallassa on vienyt ideologisen terän.

Italiassa seurataan Viiden tähden liike -ryhmää. Italian poliittista järjestelmää vastustava protestiliike on mielipidemittauksessa keskustavasemmistolaisen hallituspuolueen kannoilla. Seuraaviin vaaleihin on kuitenkin kolme vuotta aikaa joka on Italian politiikassa ikuisuus.

Naapurimaassa Ruotsissa sosiaalidemokraattien vähemmistöhallitus vaappuu juuri ja juuri vallassa. Lokakuussa kaatunut oikeiston ja sosiaalidemokraattien niin sanottu joulukuun sopimus on pitänyt äärikansallinen Ruotsidemokraatit politiikan ulkopuolella. Puolue on lisännyt kannatusta tänä vuonna maahanmuuttokriisin myötä. Vaaleihin on Ruotsissakin vielä kolme vuotta.

Saksassa radikaalioikeisto on pitänyt kyllä ääntä mutta se ei ole vielä johtanut vaalivoittoihin. Liittopäivävaalit ovat tulossa kahden vuoden päästä ja se voi olla tilaisuus Vaihtoehto Saksalle -liikkeelle pakolaisten suuren määrän takia.

Populistipuolueiden kartalla Unkari on oma lukunsa. Siellä koko kymmenluvun on vallassa ollut Fidez-puolue johtajanaan kansallismielinen Viktor Orban. Hän on keskittänyt valtaa lähinnä itselleen ja EU:n mielestä Orban havittelee liki diktaattorin asemaa.

Orban kertoi tänään, että hän on valmis johtamaan Fidez-puoluettaan myös vuoden 2018 vaaleissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.