Euroopan otsonitutkimuksen keskus Suomeen

Ilmatieteen laitos ottaa johdon eurooppalaisessa otsonitutkimuksessa. Eurooppalainen sääsatelliitteja ylläpitävä järjestö EUMETSAT nimesi Ilmatieteen laitoksen otsonitutkimusta koordinoivan keskuksen isännäksi. Keskuksen toiminta alkaa ensi vuoden alussa Helsingissä.

Otsonikeskus seuraa otsonin ja auringon UV-säteilyn määrää ja tekee niistä ennusteita. Keskuksessa on tarkoitus tutkia otsonitilanteen kehitystä pitkällä aikavälillä. Uusilla menetelmillä voidaan tutkia otsonikadon vaikutuksia UV-säteilyn määrään maailmanlaajuisesti. Vanhoilla menetelmillä vaikutuksista on saatu luotettavia tietoja vain paikallisesti.

Otsonikeskus seuraa ilmakehän kemiallisen tilan muutoksia ja tuottaa tietoa siitä, miten esimerkiksi freonien ja halonien päästörajoitukset vaikuttavat otsonikerroksen tilaan.

Otsonihankkeen ensivaiheen tarkoituksena on kehittää tutkimusmenetelmiä satelliiteista saatavan informaation tehokkaammalle käytölle.

Suomessa pitkät perinteet otsonikerroksen tutkimuksessa

Otsonitutkimus aloitettiin Ilmatieteen laitoksella Sääosaston Ilmastotutkimuksessa vuonna 1989 yhden tutkijan, Petteri Taalaksen, voimin. Vuoden 1996 alussa viisihenkiseksi kasvanut tutkimusryhmä siirtyi organisaatiouudistuksen yhteydessä osaksi meteorologista tutkimusta.

Ryhmässä tehtävän otsonitutkimuksen perustana ovat stratosfäärin otsonia koskevat havainnot ja sen kehittymisestä saatavilla oleva tieto sekä stratosfäärin dynaamis-kemialliset mallit. Erityinen huomio kohdistetaan arktisilla ja antarktisilla leveyspiireillä vallitsevaan tilanteeseen.

Vuodesta 1988 lähtien Antarktiksella on tehty otsoniluotauksia ja kokonaisotsonimittauksia Suomen ja Argentiinan keskinäisenä yhteistyönä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat