Euroopan neuvosto: Tshetshenian kriisi Venäjän jäsenyyden tiellä

Euroopan neuvosto kiirehtii Venäjää saamaan aikaan rauhanomaisen ratkaisun Tshetshenian konfliktissa. EN:n parlamentaarinen yleiskokous nimesi tänään Strasbourgissa Tshetshenian tilanteen suurimmaksi ongelmaksi Venäjän jäsenehtojen ja sitoumusten täyttämisessä. Yleiskokous hyväksyi raportin, johon on listattu 16 vielä toteutumistaan odottavaa Venäjän EN-jäsenyyteen liitettyä ehtoa. 44 maan parlamentaarikot päättivät jatkaa Venäjän monitorointia eli tarkkailua.

Hyväksytyssä raportissa vaaditaan Venäjän viranomaisia selvittämään perusteellisesti ihmisoikeusrikkomukset ja vallan väärinkäyttöä koskevat tapaukset Tshetsheniassa. Niihin syyllistyneet tulee asettaa vastuuseen oikeuden edessä.

Euroopan neuvosto vaatii kuolemantuomion poistamista Venäjän lainsäädännöstä, vaikka tuomioita ei ole toimeenpantu vuoden 1996 syksyn jälkeen. Raportissa luonnehditaan järkytykseksi duuman eli parlamentin alahuoneen helmikuista äänestystä, jossa pyydettiin presidentti Vladimir Putinia palauttamaan kuolemanrangaistus. Korjaustoimia yhä odottavalle listalle ovat päässeet myös vankilaolot sekä useat syyttäjälaitosta, turvallisuuspalvelua, asevelvollisten kohtelua ja siviilipalvelukseen liittyvää lainsäädäntöä koskevat yksityiskohdat.

Neuvosto on huolestunut myös tiedotusvälineiden asemasta ja sananvapauden toteutumisesta Venäjällä. Raportissa valitetaan viimeisen yksityisen maanlaajuisen TV6-aseman lopettamista. Se on johtamassa hallituksesta riippumattoman televisiotoiminnan päättymiseen.

Kadonneista tehdään eniten selvityspyyntöjä


Euroopan neuvostolla on kolme ihmisoikeustarkkailijaa Tshetsheniassa. EN:n juristit työskentelevät presidentti Putinin nimittämän Tshetshenia-valtuutetun Vladimir Kalamanovin toimistossa Znamenskojessa. EN:n sisäisessä raportissa kerrotaan, että toimistoon otettiin yhteyttä tammi-maaliskuussa lähes 4900 kertaa. Kaikkiaan 474 valitusta kirjattiin. Niistä suurin osa koski kadonneita henkilöitä. Seuraavaksi suurimmat valitusten aiheet liittyivät oleskeluoikeuden loukkaamiseen, sosiaaliavustusten eväämiseen ja omistusoikeuden rikkomiseen.

Raportissa kerrotaan Venäjän sotilaslähteisiin vedoten, että Tshetsheniassa on yhä noin 1500 aseistettua kapinallista. Heistä 250 on ulkomaisia palkkasotureita. Venäjän joukot ovat tehneet puhdistusoperaatioita useissa kaupungeissa ja tulittaneet oletettuja kapinallisten asemia vuoristossa.

Maaliskuun loppuun mennessä oli tuomittu 30 venäläistä sotilasta terrorismin vastaisen operaation aikana tapahtuneista sotarikoksista Tshetsheniassa. Tutkittavana on ollut kaikkiaan 73 tapausta, jossa sotilasta on syytetty siviiliväestöön kohdistuneista rikoksista.

Pakolaisista halutaan eroon

Karua luettavaa on myös raportin se osa, jossa käsitellään kodeistaan karkotettujen asemaa. Tshetshenian hallitus on päättänyt lopettaa kaiken humanitaarisen avun leireissä asuvilta pakolaisilta saadakseen heidät palaamaan kotiseudulleen.

Esimerkiksi Znamenskojessa on 5000 pakolaista kahdessa leirissä. Vain pieni osa pystyy lähtemään kotiseudulleen, koska heidän kotinsa on tuhottu. Pakolaisia on siirretty Groznyin lähistölle, jonne on perustettu majoituskeskuksia. EN:n edustajat kertovat vierailustaan varastorakennuksissa, joissa oli jokaisessa kerroksessa keittiö ja saniteettitilat. Niitä ei voitu kuitenkaan käyttää, koska puuttui vettä, sähköä ja kaasua. Rakennuksia ei myöskään ollut liitetty viemäriverkkoon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat