Mainos

Euroopan neuvosto: Kuria Suomen puoluerahoitukseen

Euroopan neuvoston korruptionvastaisen toimielimen mielestä puoluerahoituksen valvonnan riippumattomuutta olisi vahvistettava Suomessa.

Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin GRECO arvioi, että Suomen puoluerahoituksen valvonnassa on puutteita. GRECO suosittelee, että Suomi tehostaisi lahjontaa koskevaa lainsäädäntöään ja koventaisi rangaistuksia.

Toimielin antaa oikeusministeriölle ja keskusvaalilautakunnille kymmenen suositusta puoluerahoitusta koskien.

GRECO:n mielestä valvonnan riippumattomuutta olisi vahvistettava merkittävästi. Samoin puolue- ja vaalirahoitusta koskevien ilmoitusten tulisi olla nykyistä tarkempia.

Lisäksi viranomaisten olisi tarkastettava rahoitusilmoitukset nykyistä perusteellisemmin ja säännösten rikkomisesta määrättävien rangaistusten tulisi olla tehokkaita.

Suomi samalla tasolla kuin Kazakstan ja Moldova

Kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) pitää Euroopan neuvoston raporttia Suomen vaalirahoituksen läpinäkyvyydestä tervetulleena. Hautala on jo pitkään puhunut vaalirahoituksen suuremman avoimuuden puolesta.

Hautala muistuttaa, että vaikka Suomi on menestynyt hyvin Transparency International -järjestön korruption vähäisyyttä mittaavissa vertailuissa, on vaalirahoituksen avoimuus ollut "sokea piste" suomalaisille.

-Suomi on ollut ja on tällä hetkelläkin vaalirahoituksen julkisuutta koskevissa säädöksissä samassa luokassa Kazakstanin ja Moldovan kaltaisten maiden kanssa, Hautala vertaa.

Hautalan mielestä esimerkiksi vaalirahoitusta koskevien ilmoitusten laiminlyönti pitäisi Suomessa sanktioida. Nykyisellään ilmoitusten laiminlyönnistä ei tule mitään seuraamuksia.

Niin ikään Suomessa pitäisi Hautalan mielestä valvoa tarkemmin, mistä ehdokkaiden tukiyhdistykset saavat rahansa. Nykyisin kansanedustajat voivat kertoa saaneensa kampanjarahansa tukiyhdistykseltään ilman, että tukiyhdistyksen rahalähteitä tarvitsee paljastaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.