Mainos

Euroopan neuvosto arvostelee kommunistivainoja

Euroopan neuvostossa ei katsota hyvällä joidenkin entisten itäblokin maiden kiihkoa sulkea kommunistiseen hallintoon osallistuneet henkilöt pois kaikesta julkisesta elämästä.

Neuvoston yleiskokouksen ihmisoikeusvaliokunnassa laaditussa raportissa syytetään Albaniaa, Slovakiaa, Bulgariaa, Tshekin tasavaltaa ja yhdistynyttä Saksaa liiallisesta innosta puhdistuksissa.

Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa torstaina käsitelty raportti varoittaa mm. Saksaa tukeutumasta liiaksi Itä-Saksan turvallisuuspalvelun Stasin arkistoihin. Mm. tuhansia opettajia on pidätetty virantoimituksesta heidän paljastuttuaan turvallisuuspalvelun ilmiantajiksi. Sama varoitus osoitettiin myös Tshekille, missä raportin mukaan turvallisuuspalvelun työntekijät hankkivat aikoinaan palkankorotuksia merkitsemällä vääriä nimiä luetteloihinsa.

Raportin laatineen romanialaisen Adrian Severinin mukaan on mahdollista, että useiden entisten kommunistimaiden poliisin arkistot ovat osittain väärennettyjä. Väärinkäytösten välttämiseksi Euroopan neuvoston parlamentaarikot suosittavat, että entisen hallinnon jäseniltä estettäisiin pääsy vain poliisin, turvallisuuskoneiston ja oikeuslaitoksen palvelukseen. Heiltä ei kuitenkaan tule evätä mahdollisuutta asettua ehdolle muihin julkisiin virkoihin, kansanedustajat esittävät.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.