Mainos

Euroopan metsävaroista uudet entistä tarkemmat karttatiedot

Euroopan metsävaroista on saatu uutta tarkempaa tietoa, kun satelliittikuvat ja eri maiden metsäinventointitiedot on yhdistetty ensimmäistä kertaa.

Euroopan metsäinstituutissa Joensuussa syntynyttä uutta kartastoa voidaan hyödyntää laajasti muuallakin kuin metsätaloudessa esimerkiksi ympäristönsuojelussa.

Aluksi tutkijat arvioivat sääsatelliittien avulla metsän määrän erikseen joka ikiselle neliökilometrille Euroopassa. Sitten satelliittikuvat yhteensovitettiin eri maiden tilastotietoihin. Lopputuloksena on tarkka tieto Euroopan metsien sijannista ja jakaantumisesta. Myös lehtipuumetsät kartoitettiin.

- Joka maassa on tietysti omia karttoja, mutta tässä on nyt se idea, että tämä on samalla menetelmällä harmonisoidusti tehty kaikkialta että alueita voidaan verrata helposti toisiinsa, johtaja Risto Päivinen Euroopan metsäinstituutista kertoo.

- Katsotaan vaikka Saksaa, jossa on 11 miljoonaa hehtaaria metsää, sitä enemmän on Suomessa ja Ruotsissa sekä Ranskassa ja Espanjassa, Päivinen muistuttaa.

Ruotsin ja Suomen metsävarat ovat omassa sarjassaan. Saksa, Turkki, Italia, Puola ja Norja ovat samankokoisia metsävaltioita noin 10 miljoonalla hehtaarilla. Vertailun vuoksi Venäjän Euroopan puoleisissa osissa metsää on peräti 167 miljoonaa hehtaaria.

Uuden metsäkartan tietoja voidaan hyödyntää ympäristönsuojelussa esimerkiksi tutkittaessa saastelähteiden vaikutuksia. Arkojen vuoristometsien sijainnista saatiin myös uutta tietoa. Kun samalle kartalle pannaan väestötiedot voidaan suunnitella virkistysalueita.

Näitä uusia metsävarakarttoja ryhdytään pian painamaan. Joensuussa onkin tilauksia jo jonoksi asti ympäri Eurooppaa. Tiedoista ovat erityisen kiinnostuneita metsäyhtiöt, tutkijat ja suojelujärjestöt.

- Seuraavassa vaiheessa on tarkoitus, että tähän päälle pannaan suojelualuekartat ja silloin voidaan tietenkin katsoa että mitenkä nämä suojelualat ovat jakautuneet sopivasti eri puolille Eurooppaa, Päivinen kertoo.

Suomen metsistä uudet kartat eivät salaisuuksia paljastaneet. Tiedot ovat nyt kuitenkin vertailukelpoisempia muiden maiden kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.