Euroopan maat lisäävät kameravalvontaa

Lontoon pommi-iskut ovat saaneet monet maat tiukentamaan turvatoimenpiteitä. Myös Suomessa kameravalvontaan harkitaan laajennusta.

Useat Euroopan maat suunnittelevat lisäävänsä julkisten tilojen kameravalvontaa Lontoon pommi-iskujen takia. Monilla hallituksilla on lisäksi aikomuksia lisätä poliisin puhelinkuunteluoikeuksia.

Ranskan sisäministeri Nicolas Sarkozy ilmoitti alkuviikolla, että vuoden loppuun mennessä maassa aiotaan asentaa kamerat 4000 bussiin. Maan parlamentille puolestaan annetaan kesän aikana lakiesitys kameravalvonnan ja puhelinkuuntelun lisäämisestä.

Myös Saksassa ja Italiassa on päätetty laajentaa julkisen liikenteen kameravalvontaa, ja Venäjällä Moskovan metroon kamerat on määrä asentaa puolentoista vuoden kuluessa.

Espanjassa aiotaan kieltää matkapuhelimiin tarkoitetut puhelukortit, joita voi ostaa nimettömänä. Kortteja käyttää maassa arviolta 24 miljoonaa ihmistä. Madridin tuhoisat junapommit räjäytettiin matkapuhelinten avulla.

Ruotsin hallitus sen sijaan ei aio ryhtyä kasvattamaan kameravalvontaa. Maan oikeusministeriön mukaan nykyinen järjestelmä toimii hyvin, eikä lisäystarvetta ole.

Suomessa kameravalvontaan harkitaan laajennuksia. Helsingin poliisi aloitti laajennuskeskustelun kaupungin viranomaisten kanssa asiasta jo ennen Lontoon pommi-iskuja.

-Syksyn aikana keskusteluja tiivistetään, sen kummempaa en voi sanoa tässä vaiheessa, Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku sanoo.

Liukku mainitsee, että kameravalvonnasta on saatu turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen liittyviä rohkaisevia kokemuksia maailmalla.

-Sen potentiaali on meillä vielä hyödyntämättä. Liukku huomauttaa, että kameravalvonnan laajennussuunnitelmiin liittyy merkittävien kustannusten lisäksi myös kysymyksiä yksilönsuojasta ja tallennetun aineiston säilyttämisestä.

Helsingin metroissa on jo kameravalvontaa kuten myös erityyppisillä julkisilla alueilla Suomessa. Lähes kaikissa Helsingin takseissa on turvakamerat.

(MTV3-STT-TT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat