Mainos

Euroopan lentoliikenne viimein täysin vapaaksi

Kotimaisten lentoyhtiöiden tueksi Euroopassa aikanaan tehtyjen rajoitusten purkamisessa saavutettiin aprillipäivänä viimeinen rajapyykki, kun maiden sisäiset reitit avattiin ulkopuoliselle kilpailulle EU:n aikaisempien päätösten mukaisesti.

Jo aiemmin ulkomaiset lentoyhtiöt ovat voineet ottaa rajoitetusti matkustajia jonkin maan sisällä, jos niillä on ollut välilasku ennen varsinaista päätöskohdetta kyseisessä maassa. EU päätti aikanaan, että Euroopan lentoliikenne vapautetaan vähitellen vuosien mittaan eikä kertarysäyksellä kuten Yhdysvalloissa.

Tätä perusteltiin mm. lentoturvallisuudella. Rajoitusten purkamisesta huolimatta lentoliput ovat yleensä Euroopassa edelleen kalliimpia kuin vastaavan pituisilla matkoilla Yhdysvalloissa.

Uusimman vapauttamispäätöksen ei uskota tuovan nopeasti kilpailijoita suomalaisille lentoyhtiöille, koska Suomi on niin pieni markkina-alue. Sen sijaan esimerkiksi Englanti, Ranska ja Saksa kiinnostavat varmasti myös muita lentoyhtiöitä.

Kansalliset viranomaiset ja EU voivat puuttua vastakin tilanteeseen, jos lippujen hinnat laskevat tai nousevat kohtuuttomasti jollakin reitillä.

Hinta-alea ei odotettavissa

Lentoyhtiöt varoittivat tekemästä liiallisia johtopäätöksiä viimeisestä vapauttamispäätöksestä, sillä varsinainen kilpailu lentotoiminnassa on alkanut jo vuosia sitten. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että matkustajien on turha odottaa rajuja alennuksia kotimaisten lentolippujen hintoihin.

Joidenkin arvioiden mukaan ulkomaiset lentoyhtiöt saattaisivat olla kiinnostuneita järjestämään Suomessa lentoja etelästä Lappiin esimerkiksi hiihtosesongin aikaan.

Sen sijaan varsinaiseen reittiliikenteeseen ei uskota olevan tulijoita, ellei jokin lentoyhtiö halua lisätä matkustajien kiinnostusta Suomen ja ulkomaan välisestä liikenteestään järjestämällä reittilentoja Helsingistä jonnekin muualle.

Kiristyvään kilpailuun valmistautumisesta kertoo kuitenkin Finnairin pääjohtajan Antti Potilan taannoinen sanoma yhtiön henkilökuntalehdessä: hänen arvionsa mukaan Finnair tarvitsee yhteistyökumppanin Euroopassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.