Euroopan lehdet hämmästelivät USA:n vaaleja

Eurooppalaisten lehtien pääkirjoituksissa hämmästeltiin tänään Yhdysvaltain presidentinvaalien tiukkuutta ja koko vaalijärjestelmän koukeroita. Myös Venäjä on arvostellut amerikkalaisten vaalijärjestelmää.

Italialaisen La Repubblican mukaan Floridassa esitetyt syytteet vaalivilpistä, kadonneista vaaliuurnista ja muista epäselvyyksistä antavat aiheen nimittää Yhdysvaltoja suurvallan sijasta suureksi banaanitasavallaksi. -Yksikään poliitikko tai toimittaja ei voi enää tämän vaali-halloweenin jälkeen uskoa sokeasti niin sanottujen asiantuntijoiden ja äänestyskyselyiden voodoohon, lehti kirjoitti.

Lontoossa ilmestyvä The Times puolestaan ennustaa Yhdysvaltoihin pahinta poliittista kriisiä sitten Watergate-skandaalin. Lehti myöntää presidentinvaalin olleen jännittävä, mutta samalla se oli myös "demokratian parodia". The Times muistutti, että presidentinvaalisekamelskan ohella senaatin republikaanienemmistön yksi takaaja on 98-vuotias senaattori Storm Thurmond.

Äänimäärä ei ratkaise

Al Gore vapaalla

Niin ikään brittiläinen The Guardian toteaa, että perusteen Al Goren julistamiseksi Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajaksi ovat vahvat - saihan hän kiistatta enemmän ääniä koko maassa. -Mutta näin ei ole asian laita. Kummallista maassa, joka pitää demokraattista perinnettään niin suuressa arvossa ja vie sitä kaikkialle maailmaan, lehti ihmettelee.

Ranskalaisen Liberation-lehden mukaan Yhdysvallat jakautui vaaleissa kahteen leiriin, joiden kokoero ei ole suuri mutta tällä kertaa ehkä ratkaiseva. Jos Floridan voitto menee lopulta Bushille, republikaaneille siunaantuu valtaa, joka ylittää huomattavasti heidän todellisen kokonsa yhteiskunnassa.

Hollantilainen Algemeen Dagblad toteaa poliittisten voimien lamauttavan amerikkalaisessa järjestelmässä toisensa. Sekä kongressin että presidentin tukena olevat enemmistöt ovat niin pieniä, että eri tahot ovat täysin riippuvaisia toisistaan ja tämä voi rajoittaa huomattavasti Yhdysvaltain tulevan hallinnon toimintakykyä, lehti ennustaa.

Kauhistuttava demokratia

Espanjalainen El Mundo muistutti, että vaikka murto-osa yhden osavaltion asukkaista ratkaisee 300-miljoonaisen supervallan johtajan nimen, se on kuitenkin demokraattisen prosessin tulosta - niin kauhistuttavalta kuin se kuulostaakin.

Venäläinen Izvestija-lehti nimitti presidentinvaaleja "viihteeksi", jota seurattiin Venäjällä lähinnä urheiluhengessä. Lehden mielestä huvittavinta oli, että samalla asenteella kamppailua seurattiin myös Yhdysvalloissa. Pääehdokkaiden yhteiskuntapoliittiset ohjelmat kiinnostivat vain asiantuntijoita ja poliitikkoja, lehti arvioi.

Venäjä arvosteli vaalijärjestelmää

Putin vaalit voitettuaan

Venäjän vaalijärjestelmä on arvovaltaisen venäläistarkkailijan mukaan paljon demokraattisempi ja äänestäjien kannalta paljon ymmärrettävämpi kuin Yhdysvaltain presidenttivaalijärjestelmä.

-En usko, että me ottaisimme koskaan käyttöön heidän valitsijamiesjärjestelmäänsä, sanoi Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Aleksandr Veshnjakov sanomalehti Kommersantille. Hän arveli, että valitsijamiesjärjestelmää tullaan ankarasti arvostelemaan ja ehkä muuttamaan.

Monet Venäjän lehdet ihmettelivät, miksi tällaista järjestelmää käytetään yhdessä maailman vanhimmista demokratioista. Vladimir Putin voitti Venäjän presidentinvaalit jo ensimmäisellä kierroksella 26. maaliskuuta. Läntiset tiedotusvälineet syyttivät myöhemmin paikallisia viranomaisia vaalivilpistä useilla alueilla.

(STT-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat