Mainos

Euroopan Keskuspankki laski korkoaan

Euroopan Keskuspankki on laskenut keskeisen ohjauskorkonsa. Koron lasku oli odotusten mukainen.

Euroopan Keskuspankki on laskenut keskeisen ohjauskorkonsa 2,5 prosentista 2 prosenttiin. Näin alhaalla korko ei ole ollut koskaan aiemmin. Koron laskulla pyritään antamaan vetoapua alueen talouskasvulle. Erityisen heikkoa kasvu on ollut euroalueen suurimmassa taloudessa Saksassa.

Asuntolainan haltijoille korkojen lasku tuo helpotusta, mutta säästäjät saavat varautua aikaisempaa pienempiin tuottoihin. Suuruudeltaan 50000 euron lainan korkokulut vähentyvät 250 eurolla vuodessa.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg viestitti koron laskusta jo aiemmin viikolla. Myös markkinoilla ennakoitiin, että EKP laskee korkoaan 0,5 prosenttiyksikköä.

Ohjauskoron laskulla keskuspankki pyrkii Duisenbergin mukaan tukemaan euroalueen talouskasvua, joka on jäänyt odotettuakin hitaammaksi. Koron lasku kävi Duisenbergin mukaan mahdolliseksi, koska inflaatio on hidastunut tuntuvasti kevään aikana.

Duisenbergin mukaan inflaatio pysyy tällä tasolla loppuvuoden ja laskee tuntuvasti ensi vuonna. Duisenberg kommentoi myös julkisuudessa käytyä keskustelua "hypoteettisesta deflaatioriskistä". EKP:n mukaan euroalueella ei ole pelkoa deflaatiosta, vaan inflaatio on ankkuroitunut varsin selvästi keskuspankin 2 prosentin tavoitetasolle "riippumatta lyhytaikaisista heilahteluista". Mikään ennuste ei Duisenbergin mukaan viittaa tällä hetkellä deflaation vaaran olemassaoloon. Alueellinen alhaisen hintojen nousun jakso tai jopa hintojen lasku parantaa alueen kilpailukykyä koko valuutta-alueen sisällä, Duisenberg huomautti.

"Euron kurssi on oikealla tasolla"

Euron kurssin merkittävä ja nopea nousu parin viime kuukauden aikana heikentää Duisenbergin mukaan euroalueen kilpailukykyä. Yhteisvaluutan kurssiin Duisenberg oli tyytyväinen. Euron nykyinen kurssi on hänen mukaansa lähellä EKP:n toivomaa tasoa.

Euroalueen talouskasvu jäi Duisenbergin mukaan alkuvuonna hyvin heikoksi, eikä kasvu tuoreiden selvitysten mukaan ole nopeutunut loppukeväästä. Duisenbergin mukaan keskuspankki odottaa talouskasvun kuitenkin alkavan vahvistua loppuvuodesta ja vauhdittuvan edelleen ensi vuonna.

Markkinoilla euron kurssi nousi selvästi

Raha- ja valuuttamarkkinoilla ohjauskoron laskua oli veikattu jo pitkään. Lasku ennakoitiin markkinakoroissa ja valuuttakurssissa. Se painoi rahamarkkinoiden pankkien väliset korot jo ennen keskuspankin korkopäätöstä reaalisesti lähelle nollaa. Euron kurssi kääntyi heti EKP:n korkopäätöksen julkistamisen jälkeen uudelleen vahvaan nousuun, ja euro nousi pari senttiä dollaria vastaan. Yhdysvaltain keskuspankki laski dollarin ohjauskoron viime marraskuun alussa 1,25 prosenttiin. Markkinat odottavat, että keskuspankki laskee ohjauskorkoa uudelleen lähitulevaisuudessa. Dollarin ohjauskorko on euron ohjauskoron tavoin jo historiallisen alhainen.

(MTV3-STT-REUTERS)

(Seisemän uutiset 05.06.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.