Mainos

Euroopan kesät lämmenneet

Euroopan pääkaupunkien kesät ovat viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana lämmenneet selvästi.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan kesät Euroopan pääkaupungeissa ovat lämmenneet 1970-luvulta lähtien jopa parilla asteella.

Suurinta lämpötilojen nousu on ollut Madridissa, jossa nousua on ollut 2,2 celsiusastetta nostaen kesän keskilämpötilan 23,7 asteeseen. Seuraavina tulevat Luxemburg ja Lontoo 2,0 asteen nousulla sekä Ateena ja Lissabon, joissa kesät ovat lämmenneet 1,9 astetta. Vähiten lämpötilat ovat nousseet Dublinissa, Kööpenhaminassa ja Helsingissä, joissa nousu oli vain 0.8 prosenttia.

Kaikkiaan mukana tutkimuksessa oli 16 kaupunkia, joiden kesäkuukausien lämpötiloja vuosina 2001-2004 verrattiin vuosien 1970-1974 kesäkuukausien lämpötiloihin.

- Lämpötilojen nousu on useimmissa tutkituissa kaupungeissa ollut merkittävää, kertoo WWF:n PowerSwitch -kampanjan päällikkö Imogen Zethoven.

Zethovenin mukaan kehitys jatkuu näillä näkymin edelleen, ja sen merkittävin syy on energiantuotanto, jonka uudistamista PowerSwitch-kampanja pyrkii edistämään.

Tutkimus julkistettiin osana WWF:n kampanjaa, joka patistelee hallituksia korvaamaan vanhat, "likaiset" energiantuotantomuodot puhtaammilla vaihtoehdoilla kuten vesi- ja tuulivoimalla sekä maakaasulla. WWF:n mukaan 39 prosenttia ihmisen tuottamista hiilidioksidipäästöistä Euroopassa on peräisin juuri energiantuotannosta.

Lämpeneminen on iso haaste Euroopan maiden terveydenhuollolle, mistä vuoden 2003 hellekuolemat etenkin Ranskassa ja Italiassa olivat osoitus. Yhteensä kesän 2003 helteissä sai surmansa jopa 40 000 ihmistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.