Euroopan johtajat toivovat Yhdysvalloilta malttia vastatoimissa

Saksan liittopresidentti Johannes Rau sanoi sunnuntaina, että hän ei usko Saksan armeijan ottavan osaa mahdollisiin Yhdysvaltain terrori-iskujen vastatoimiin. -Käsitykseni mukaan sellaista ei edes toivota. Lähinnä kai tarvitaan tukea esimerkiksi logistiikassa, Rau sanoi Saksan radion haastattelussa.

Rau sanoi, että New Yorkin ja Washingtonin terrori-iskujen tekijät tulisi löytää ja tuoda oikeuden eteen. -Tämä isku koskettaa koko sivistynyttä maailmaa. Siksi meidän on reagoitava sivistyneellä tavalla, liittopresidentti jatkoi.

Blair samoilla linjoilla sekä Bushin että Raun kanssa

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan toisti sunnuntaina Yhdysvaltain presidentin George Bushin sanat sodasta terrorismia vastaan. -Mitkä tahansa tekniset ja lainsäädännölliset asiat sodan julistamiseen sitten liittyvätkin, tosiasiana säilyy se, että olemme sodassa terrorismia vastaan, Blair sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Samalla Blair kuitenkin peräänkuulutti kärsivällisyyttä vastaiskun suhteen: -Nyt on aika pitää pää kylmänä ja hermot kurissa. On tärkeää tutustua todisteisiin hyvin huolellisesti, Blair muistutti. Blair lupasi myös, että Britannia maksaa terrori-iskujen brittiuhrien perheiden matkat ja majoitukset Yhdysvaltoihin. Blairin mukaan iskuissa saattoi kuolla jopa 300 brittiä.

Solana: terrorismin ruttoa vastaan on taisteltava

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana puolestaan vaati espanjalaisen El Pais -lehden haastattelussa "laajan kansainvälisen yhteenliittymän" luomista. -Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö olisi tarpeen luoda laaja kansainvälinen yhteenliittymä taistelemaan tätä terrorismin ruttoa vastaan, joka ei tunne mitään rajoja tai rajoituksia, Solana sanoi.

Mutta myös Solana muistutti kärsivällisyyden tärkeydestä: -Nämä hyökkäykset eivät ole yksittäisten kansa- tai uskontokuntien työtä. Kansojen ja uskontojen on pystyttävä elämään yhdessä, Solana painotti.

Lue myös:

    Uusimmat