Mainos

Euroopan johtajat kokoontuivat solidaarisuuden merkeissä

Solidaarisuuden ensimmäinen johtaja ja entinen presidentti Lech Walesa korosti tilaisuudessa ylpeänä vuoden 1980 elokuun tapahtumien merkitystä rautaesiripun hajoamisessa Euroopassa.

Euroopan johtajat kokoontuivat keskiviikkona Gdanskiin Puolaan juhlistamaan Solidaarisuus-liikkeen 25-vuotisjuhlaa. Solidaarisuuden ensimmäinen johtaja ja entinen presidentti Lech Walesa korosti tilaisuudessa ylpeänä vuoden 1980 elokuun tapahtumien merkitystä rautaesiripun hajoamisessa Euroopassa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi juhlallisuuksien yhteydessä, että hän ei henkilökohtaisesti tunne Walesaa. Silti hän oli havainnut vanhan pilkkeen tämän silmissä.

Kymmenet valtionpäämiehet tervehtivät harmaatukkaista Walesaa suosionosoituksin, kun juhlallisuudet alkoivat vuosipäivänä. Vanhanen tapasi myöhemmin päivällä Puolan ja Kroatian pääministerit. Hän myös keskusteli Serbian presidentin Boris Tadicin kanssa.

Kroatian neuvottelut auki

Vanhasen mukaan Kroatian mahdolliset EU-neuvottelut ovat vielä täysin auki. Hän kertoi asiasta keskusteltuaan Kroatian pääministerin Ivo Sanaderin kanssa.

- Kroatia on tehnyt paljon, mutta me nojaamme hyvin pitkälti Jugoslavian sotarikostuomioistuimen kantaan, Vanhanen sanoi STT:lle.

Tuomioistuin julkistaa raportin Kroatian toimista sotarikollisten kiinnisaamiseksi syyskuussa. Sanader vakuutti Vanhaselle, että maa on tehnyt kaikkensa täyttääkseen tuomioistuimen vaatimukset.

Jos sotarikostuomioistuin näyttää vihreää valoa, EU aloittanee jäsenyysneuvottelut lokakuun alussa. Alun perin neuvottelujen piti alkaa jo keväällä. EU kuitenkin pitää ehtona sitä, että Kroatia toimii täydessä yhteistyössä sotarikostuomioistuimen kanssa.

Vanhanen mainitsi tavattuaan presidentti Tadicin, että päätös Kosovon tulevaisuudesta tehdään ilmeisesti Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana. Neuvottelut Kosovon asemasta voivat Tadicin mukaan alkaa jo tänä vuonna ja päättyä ensi vuoden kuluessa. Vanhanen uskoo, että Kosovon tulevaisuus on jotain itsenäisyyden ja autonomian välillä.

Solidaarisuuskeskus

Solidaarisuusliikkeen juhlan kohokohtana oli iltapäivällä tilaisuus, jossa allekirjoitettiin Euroopan solidaarisuuskeskuksen perustamisasiakirja. Vanhanen päätti matkansa Lech Walesan isännöimään ilalliseen.

Gdanskin kaupunki oli keskeisessä asemassa Puolan tiellä demokratiaan. Mittavat lakot alkoivat Leninin telakalla 14. elokuuta 1980. Nopeasti edennyt lakkoaalto loi pohjan kommunistihallitusten kaatumiselle koko Itä-Euroopassa kymmenen vuotta myöhemmin.

Lech Walesa, 61, sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983. Hänet valittiin presidentiksi Puolan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa seitsemän vuotta myöhemmin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.