Euroopan ja Yhdysvaltain keskuspankeilta odotetaan koronlaskua

Koronlaskua odotetaan jälleen tällä viikolla sekä Yhdysvaltain että Euroopankin keskuspankeilta. Korkoaseen teho on kuitenkin jäänyt huonojen talousuutisten varjoon. Korkopolitiikan rinnalle nostetaankin yhä voimakkaammin finanssielvytystä.

Suomen markan isän Johan Vilhelm Snellmannin katse on tällä viikolla kääntynyt kohti Frankfurtia ja Euroopan keskuspankkia. Suomen Pankki on nykyään osa euroalueen keskuspankkijärjestelmää ja EKP:n odotetaan torstaina laskevan korkotasoa. Samaa odotetaan huomenna Yhdysvaltain keskuspankilta.

Korkoaseen tehoa epäillään

Korkonlaskuilla haetaan vauhtia kulutukseen ja invstointeihin, muun muassa rakentamiseen. Korkoaseen tehoa on alettu kuitenkin epäillä, sillä useista koronalennuksista huolimatta taantuma painuu yhä vain syvemmäksi.

- Kyllä korkoaseen teho on edelleen olemassa, se on vain jäänyt nyt pimentoon. Toki sitä voidaan vahvistaa myös finanssipolitiikan keinoin, Yhdysvalloissa ja myös Suomessa on kevennetty verotusta ja annettu kansalaisille ostovoimaa, sanoo ekonomisti Pasi Holm Suomen Yrittäjistä.

Euromaiden velkataakka saattaa kasvaa

Yhdysvalloissa presidentti George W. Bushin hallinto on rakentanut mittavan veronalennusohjelman. Euroopassa on alettu puhua yhä voimakkaammin julkisin varoin tehtävästä finanssielvytyksestä. Jopa niin, että euromaita rajoittavan kasvu- ja vakaussopimuksen joustorajoja otettaisiin käyttöön. Käytännössä se merkitsisi raskaasti velkaantuneiden euromaiden velkataakan kasvamista entisestäänkin.

- Tämä on hyvin hankala tilanne, koska siellä ei juuri ole tilaa sopimusten puitteissa, ongelmana on sitten tämä valtion talouden tervehdyttäminen, joka olisi pitänyt tehdä silloin, kun tilanne oli hyvä, sitä ei näissä suurissa maissa ole kunnolla päästy aloittamaankaan. Suomen osalta tilanne on erityinen. Suomi on siinä tilanteessa, että meillä on jo tänä vuonna tapahtumassa finanssipoliittista elvytystä, sitä tapahtuu myös ensi vuonna ja nyt Suomen kannalta poikkeuksellisesti on tulossa rahapoliittista elvytystä samaan aikaan, sanoo johtaja Jussi Mustonen Teollisuus ja työnantajista.

(MTV3)

(Talousuutiset 05.11.2001)

Lue myös:

    Uusimmat