Mainos

Euroopan ja Aasian johtajat koolle Tanskaan

Maailman hiipuva talouskasvu ja Yhdysvaltain hyökkäysuhka Irakiin puhuttavat Euroopan ja Aasian maiden johtajia, jotka kokoontuivat tänään Kööpenhaminaan. Suomea Asem-maiden huippukokouksessa edustaa pääministeri Paavo Lipponen Irak ei ole varsinaisesti asialistalla, mutta keskusteluilta ei kokouslähteiden mukaan voida välttyä. Useat kansalaisjärjestöt ovat toivoneet Asem-mailta vaihtoehtoista kannanottoa Irakin ongelman ratkaisuun.

Huippukokoukseen osallistuu 15 EU-maata, kymmenen Aasian valtiota ja EU:n komissio. Aasiasta mukana on seitsemän Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestön (Asean) valtiota sekä Japani, Kiina ja Etelä-Korea. Varsinainen kokous alkaa huomenna, mutta valtiojohtajat tapasivat jo tänään illallisella Kronborgin linnassa Helsingörissä.

Maanantaina huippukokous pohtii kansainvälistä turvallisuustilannetta, talousasioita sekä kulttuuriin ja sivilisaatioon liittyviä kysymyksiä. Tiistaina paneudutaan sosiaali- ja koulutusasioihin. Samana päivänä pidetään myös EU:n ja Kiinan huippukokous. Merkittävistä johtajista ovat poissa Britannian pääministeri Tony Blair sekä vaaleja käyvä Saksan liittokansleri Gerhard Schröder.

Asem-prosessi alkoi Bangkokissa vuonna 1996. Huippukokous järjestetään joka toinen vuosi. Viimeksi kokoonnuttiin Soulissa syksyllä 2000. Asem-prosessin tavoite on muodostaa mahdollisimman epävirallinen Euroopan ja Aasian maiden välinen foorumi, joka keskittyy poliittisiin, taloudellisiin ja kulttuurisiin kysymyksiin. Se on myös eräänlainen vastapaino Tyynenmeren valtioiden Apec-yhteistyölle, johon osallistuu mm. Yhdysvallat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.